Spilziek Inter smacht naar succes

Alleen al aan salarissen geeft de Italiaanse voetbal- club Inter Milaan drie keer zoveel uit als de totale begroting van Vitesse, vanavond de tegenstander in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Het imposante San Siro-stadion in Milaan zal vanavond voor minder dan de helft zijn gevuld als het dolende Internazionale in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi de Nederlandse koploper Vitesse ontvangt. De ploeg van Ronald Koeman spreekt in Italië nauwelijks tot de verbeelding. Maar de interisti keren de stadgenoot van AC Milan vooral de rug toe, omdat de miljoeneninvesteringen van de steenrijke president Massimo Moratti ook dit seizoen niet tot successen hebben geleid.

Na de smadelijke uitschakeling door het nietige Helsingborg in de voorronde van de Champions League wierp trainer Marcelo Lippi gedesillusioneerd de handdoek in de ring. Hij noemde zijn spelers ,,verwende kinderen'', die zich niet tot een eenheid lieten kneden.

Zijn opvolger Marco Tardelli besefte na het pak slaag bij Udinese dat hij reeds na drie duels in de Serie A voor de onmogelijke opdracht staat om Inter de dertiende landstitel te bezorgen. De laatste scudetto van de club, die ooit door de communisten werd geregeerd, dateert alweer uit 1989 en een nieuwe machtsgreep in Italië is een obsessie geworden voor voorzitter Moratti.

De zoon van Angelo Moratti, de succesvolle president van Inter in de jaren zestig, stortte de afgelopen jaren miljarden lires in de clubkas alsof hij met confetti strooide. Zo verhuisde de momenteel geblesseerde Christian Vieri voor honderd miljoen gulden – vorig jaar nog een recordtransfer – naar de blauista. Dit seizoen meldde de Turkse vedette Hakan Sükür zich bij de ploeg, waar spitsen als postzegels worden verzameld én geruild. Alleen al aan salarissen geeft Inter 145 miljoen gulden uit, bijna drie keer zoveel als de complete begroting (54 miljoen) van Vitesse.

Maar ook Sükür, overgekomen van de Turkse landskampioen Galatasaray, worstelde met een blessure, waardoor coach Tardelli vanavond tegen Vitesse vermoedelijk een beroep zal doen op de Chileense routinier Ivan Zamorano en de Ierse aanvaller Robbie Keane. En anders heeft Tardelli nog de Uruguayaanse aanvaller Alvaro Recoba achter de hand.

Je zou bijna vergeten dat Internazionale nog een illustere spits tot 2006 onder contract heeft staan. Maar waar is Ronaldo eigenlijk gebleven? In april dit jaar maakte het Braziliaanse fenomeen in de bekerwedstrijd tegen Lazio Roma een kortstondige rentree, die na welgeteld zes minuten in een drama eindigde. De chronisch geblesseerde Ronaldo zakte toen weer door zijn knie en zijn volgende comeback is op zijn vroegst voorzien in februari volgend jaar. Ronaldo werd voor het laatst gesignaleerd in het Amerikaanse Oregon, waar Nike hem als hoofdsponsor van de Braziliaanse voetbalbond begeleidt in een bijna wanhopig stemmende revalidatie.

De vraag is of Ronaldo ooit weer op zijn oude niveau terugkeert. In zijn eerste seizoen bij Inter (1997-'98) scoorde de Braziliaan nog 25 keer in 32 duels. Een jaar later kwam Ronaldo tot 14 treffers in 19 optredens. Vorig seizoen verscheen de voormalige spits van PSV slechts zeven keer in het veld voor Internazionale, dat hij in 1998 nog wel de UEFA Cup bezorgde.

Alsof voorzitter Moratti al niet genoeg illustere namen in zijn huishouding heeft opgenomen, rammelde hij onlangs opnieuw met de geldbuidel om de Chileense spits Marcelo Salas van Lazio Roma te herenigen met zijn landgenoot Zamorano. De club uit Rome wilde zijn overbodige aanvaller wel ruilen met de Nederlander Clarence Seedorf, die Lazio-coach Sven Göran Eriksson nog kent uit zijn periode bij Sampdoria. Maar Salas, of El Tigre zoals hij liefkozend wordt genoemd, heeft eergisteren nog eens verklaard dat hij zijn tweede, Italiaanse club niet zal verlaten.

Vitesse-coach Ronald Koeman constateerde dat Seedorf een prominente rol speelt bij Inter. ,,Wanneer je alle corners en vrije trappen mag nemen, moet je wel belangrijk zijn'', zei hij gisteravond in het San Siro-stadion met een ironisch lachje.

Toch geeft Inter-trainer Tardelli voor de positie achter de spitsen vanavond de voorkeur aan de 21-jarige Andrea Pirlo, zijn protégé bij het olympische team. Over topspelers beschikt Inter immers voldoende. Koeman kan daarom slechts hopen dat Vitesse ook vanavond op een stuurloos elftal stuit. Zijn droomwens: ,,Als Helsingborg Inter kan uitschakelen voor de Champions League, waarom zou Vitesse dat dan niet kunnen in de UEFA Cup?''