Storing legt mobiel net Libertel lam

Een storing in het netwerk van Libertel heeft vanmorgen een deel van het mobiele telefoonverkeer in Nederland lamgelegd. Libertel spreekt van ,,de eerste landelijke storing'' in haar bestaan.

De storing begon vanmorgen om 9.00 uur en was volgens Libertel om 10.30 uur weer verholpen. In deze uren was een deel van het Libertel-telefoonverkeer gestremd. Precieze cijfers kon het Limburgse bedrijf vanmorgen nog niet geven. Voor zover bij Libertel bekend heeft de storing niet geleid tot calamiteiten.

De storing trad op doordat de software op de zogenoemde basisstations niet goed werkte. Basisstations pikken de signalen van een mobiele telefoon op uit de lucht en sturen die door naar de ontvanger. ,,Gekozen nummers werden niet herkend'', aldus een woordvoerder van Libertel.

De meeste basisstations van Libertel worden geleverd door Ericsson, maar volgens de woordvoerder mag de Zweedse telecomaanbieder niet de schuld van de storing krijgen. ,,Het is te vroeg om daarover te oordelen'', zegt hij. Vodafone, het Britse moederbedrijf van Libertel, ontwikkelt ook zelf computerprogramma's voor verwerking van verkeer op het mobiele netwerk.

Libertel kende eerder regionale storingen, evenals alle concurrenten. Veel aandacht trokken de storingen in het mobiele netwerk van KPN. In de zomer van vorig jaar gaf de Nederlandse marktleider in mobiele telefonie gebruikers van het goedkope zogeheten Hi-prepaid (een systeem met beltegoeden) enige tijd kortingen wegens storingen op grote schaal.

Libertel, dat zijn GSM-net lanceerde in september 1995, heeft onlangs de grens bereikt van drie miljoen abonnees. Daarmee heeft de Limburgse aanbieder in Nederland een marktaandeel van bijna 32 procent. Libertel is na KPN de tweede speler op de Nederlandse markt. Gemiddeld koos dit jaar iets meer dan een kwart van de nieuwe gebruikers voor een abonnement van Libertel.

Libertel is onderdeel van Vodafone, het grootste mobiele telefoonbedrijf ter wereld. De Britse onderneming heeft een belang van 70 procent. De merknaam Libertel zal op termijn verdwijnen en wordt vervangen door Vodafone. In een overgangsperiode vanaf volgend jaar gaat Libertel door het leven als Libertel-Vodafone.