Russische pubers wachten op het leven

Vier pubers op een bankje. Er speelt van alles, maar er gebeurt niets. Ze wachten, tot het leven begint. Ze snoeven over dingen die nog niet gebeurd zijn. Ze drinken. Wodka, in dit geval, want deze pubers zijn Russisch. Bas Zuyderland, een van de drie jonge regisseurs van het nieuwe jeugdtheatergezelschap Het Laagland, bewerkte voor zijn voorstelling Beat de tekst De jonge jaren van een dichter delinquent van Eduard Limonov.

Beat is in wezen een langdradige vertelling, met al dat gewacht. Maar Zuyderland, die zich al eerder bewees als een inventief regisseur, weet toch spanning te creëren. Niet alleen de verwachte, inhoudelijke spanning tussen de personages – wie is het stoerste – maar ook spanning in de vertelvorm. Zijn vier acteurs, allen vierdejaars studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, zitten elkaar op meer dan één manier in de weg.

Een van hen, die zich `Eddy Baby' noemt (Jeroen Windhorst) heeft geld nodig om het meisje van zijn dromen mee uit te nemen. De enige actrice van de vier, Rixt Leddy, neemt aanvankelijk het voortouw als vertelster. Spottend toont zij haar drie medeacteurs, hangend op `het Bankje van de Levensgevaarlijke Bende'. Dan nemen de jongens het initiatief van haar over.

Ze werpen in elkaars relaas onvoorziene hindernissen op. Eddy Baby breekt in bij de kantine in de straat. Hij heeft de kassalade al open, als een van de anderen weet te melden dat er slechts een paar dubbeltjes in zitten. Iets verderop stuit hij, alweer bij monde van een van zijn medespelers, op een brandkast.

Zo sleept de voorstelling zich voort, zonder echter aan levendigheid te verliezen. De teksten zijn rauw, maar wel geestig: ,,Heb jij je ouders weleens horen neuken? Ze zijn aan het uithijgen van een lange werkdag, dacht ik vroeger.'' Ook inhoudelijk is Beat zeker niet licht, eerder uitzichtloos. Toch loop je na afloop met een glimlach de zaal uit. Voor iedereen van boven de achttien is dat waarschijnlijk een opgeluchte glimlach: wat is het heerlijk om geen puber meer te zijn.

Voorstelling: Beat, door Het Laagland. Regie: Bas Zuyderland. Spel: Marco Bijsterbosch, Rixt Leddy e.a. Vanaf 15 jaar. Gezien: 19/10, Brakke Grond Amsterdam. Tournee t/m 30/11. Inl. 020-6230623.