Fortis, ING, ABN Amro achter op internet

Wie zijn bankzaken via internet wil regelen, moet geen rekening bij Fortis hebben. Tot nu toe geeft de bank alleen maar informatie via het net. Ook klanten van ING Bank en ABN Amro moeten over veel geduld beschikken. Wie online informatie aanvraagt, moet maar hopen dat hij bij een bankkantoor of een callcenter hetzelfde antwoord krijgt.

Bij ABN Amro, dat verschillende diensten via internet aanbiedt, loopt de klant het risico dat hij van een bankmedewerker in levende lijve een heel ander rentepercentage voor hetzelfde product te horen krijgt, zo gaf J. van Hall van de bank onlangs toe tijdens een congres. De verschillende kanalen zijn nog lang niet op elkaar afgestemd. ,,Dat duurt nog wel anderhalf jaar'', schat Van Hall. Belgische klanten van Fortis kunnen wel al een aantal zaken regelen via internet. Alleen ING-dochter Postbank en de Rabobank hebben de verschillende bedieningskanalen al in vergaande mate op elkaar afgestemd.