Een Catalaanse storm raast over Figo

In Barcelona onderging de Portugees Lúis Figo zaterdag de grootste vernedering in zijn carrière. Waar hij eens als volksheld werd bejubeld, werd de speler van Real Madrid nu als verrader verguisd.

De wraak van Catalonië was zoet. Barcelona overklaste aartsrivaal Real Madrid (2-0) en `overloper' Luis Figo onderging een ware geseling. De 27-jarige Portugese voetballer, die in de zomer Barcelona verruilde voor Madrid, was net zomin als zijn nieuwe ploeggenoten opgewassen tegen de honderdduizend tegenstanders in het stadion Nou Camp.

De strafexpeditie die Figo in Barcelona moest ondergaan, kent zijn weerga niet. Vanaf het moment dat hij vrijdag met zijn ploeg aankwam tot het moment dat hij na de nederlaag als een dief in de nacht vertrok, was Figo het mikpunt van spot en hoon. Striemende fluitconcerten, honderden spandoeken, vijandige spreekkoren, projectielen en een mandekker die hem geen centimeter ruimte gaf.

De duurste speler ter wereld (135 miljoen gulden) onderging in de stromende regen de grootste vernedering in zijn leven. In het stadion waar hij de afgelopen jaren als een volksheld was vereerd, werd hij nu uitgemaakt voor Judas, geldwolf, hoerenjong en verrader. Zelfs voor de immer stoïcijns ogende Figo was dit te veel. Figo raakte vrijwel geen bal. Het enige waar de Portugees tevreden over kon zijn, was dat hij Catalonië uiteindelijk heelhuids had kunnen verlaten.

De capitulatie van Figo betekende ook meteen de ondergang van de `koninklijke' uit Madrid. Als ooit een ploeg tegen een twaalfde man op de tribunes speelde, dan was dat zaterdag in Barcelona het geval. Al voor de wedstrijd had de leiding van Real wijselijk besloten dat Figo uit veiligheidsoverwegingen beter niet de hoekschoppen zou kunnen nemen. Maar in de praktijk bleven alle spelers uit de ploeg van trainer Del Bosque zoveel als mogelijk van de zijlijnen weg. En de keren dat de Madrilenen zich binnen gooiafstand van de Barcelona-fans bevonden, regende het flessen, stokken, munten en fruit. Na afloop werden zelfs twee mobiele telefoons op het veld gevonden.

Real Madrid, dat met Celades nog in een voormalige speler van Barcelona in de gelederen had, liet zich zichtbaar intimideren. De ploeg die een half jaar geleden nog de Champions League won, door vooral in de grote wedstrijden toe te slaan, was zaterdag geen schim van zichzelf. Met een uitgeschakelde Figo en een onzichtbare Raúl woog het verlies van de naar AC Milan vertrokken Argentijn Redondo extra zwaar. Del Bosque moest na afloop dan ook toegeven dat hij terecht had verloren van ,,een superieur Barcelona''.

En zo kon de ploeg van trainer Serra Ferrer, de opvolger van Van Gaal, zonder goed te spelen Real op de knieën krijgen. Barcelona, dat in de competitie thuis sinds 1983 niet meer van Real verloor, schonk honderdduizend socios moreel gezien de belangrijkste zege van het jaar. In Catalonië is het verslaan van de eeuwige rivaal meer waard dan drie punten.

De beste spelers bij Barcelona waren middenvelder Xavi, verdediger Puyol en de Braziliaanse aanvaller Rivaldo. Van de Nederlandse kolonie begonnen alleen Reiziger en Cocu aan de wedstrijd. Kluivert, Overmars en Zenden waren geblesseerd. Frank de Boer was onder toeziend oog van bondscoach Van Gaal gepasseerd.

De talentvolle Catalaan Xavi controleerde op indrukwekkende wijze het middenveld. Xavi speelde met passie. Hij sleurde, werkte en strooide met passes. Als Xavi zo blijft spelen, zal het voor De la Peña en Litmanen moeilijk worden om nog een basisplaats te veroveren. Net zoals in Barcelona moeilijke tijden aangebroken zijn voor Frank de Boer. De in Catalonië zeer impopulaire Nederlander moest zaterdag vanaf de bank zien hoe de snelle Catalaan Puyol onder luide aanmoedigingen van het publiek zonder enig mededogen Figo uit de wedstrijd speelde.

De `anti-Figo', zoals Puyol werd genoemd, slaagde uitstekend in zijn opdracht en week geen centimeter van de Portugees. Toen Puyol zijn tegenstander als een `echte verdediger' hardhandig neermaaide werd dat met een oorverdovend gejuich begroet. Het leverde Puyol een gele kaart op, maar dat deerde niemand. Na afloop vierde Puyol samen met de meeste van zijn collega's uitgelaten de overwinning op Madrid.

Zijn collega-verdediger De Boer, die in 67ste minuut alsnog voor Dani binnen de lijnen kwam, deelde niet mee in de feestvreugde. Zonder de pers te woord te staan verliet hij door een achterdeur chagrijnig het stadion. Terwijl de basisspelers gisteren een vrije ochtend hadden, moest De Boer zich melden voor een trainingssessie met de wisselspelers. Net als de aankopen Gerard en Alfonso mocht De Boer met de in onmin geraakte Litmanen op het doel van reservekeeper Arnau schieten. Nadat De Boer vrij voor Arnau naast kopte, klonk het hard `kut' over het trainingscomplex. Helemaal verspaanst is De Boer dus nog niet.

,,Deze situatie is niet prettig'', zei De Boer na afloop van de training. ,,Ik ben in vorm, maar ik speel niet. Een echte uitleg heb ik niet gekregen van de trainer. Dat is wel teleurstellend. Maar goed ik zal er alles aan doen om me terug te vechten.''

Een paar uur na de extra training reisde De Boer met de selectie naar Engeland waar morgen de volgende zware klus wacht. Terwijl Real Madrid en Figo zich al hebben gekwalificeerd voor de tweede ronde van de Champions League, moeten de Catalanen in Leeds winnen om plaatsing in eigen hand te houden. Bij verlies is het Europese avontuur van Barcelona voorbij. Het zou de euforische stemming na de winst op Real Madrid onmiddellijk weer doen vervliegen.