Hendriks weg als coach hockeyploeg

Het contract van Maurits Hendriks als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg wordt niet verlengd. Het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft dit gisteren besloten na overleg met de oud-doelman wiens contract op 1 januari afloopt.

Hendriks (39) leidde Nederland drie weken geleden bij de Olympische Spelen in Sydney met vallen en opstaan naar titelprolongatie. Na de 2-0 nederlaag in het afsluitende groepsduel tegen Pakistan leek Nederland uitgeschakeld. Dankzij een onverwachte overwinning van Groot-Brittannië op Duitsland (2-1) drong zijn ploeg alsnog door tot de halve finales. Daarin was Nederland na strafballen te sterk voor gastland Australië. Twee dagen later in de finale herhaalde het scenario zich en werd Zuid-Korea opzij gezet.

Het bestuur van de KNHB gaat in alle rust op zoek naar een opvolger. Veel haast heeft de bond niet. Het eerstvolgende grote internationale toernooi, de Champions Trophy in Pakistan, staat voor november volgend jaar op het programma. Onduidelijk is vooralsnog het lot van assistent-bondscoach Marc Delissen.

Hendriks trad ruim anderhalf jaar geleden aan als opvolger van Roelant Oltmans. Onder hem fungeerde de oud-coach van hoofdklasser HGC, door velen geprezen om zijn analytische vermogen, drie jaar als assistent. Tevens was hij tijdelijk hoofdverantwoordelijke bij Jong Oranje.

Onder leiding van Hendriks won Nederland behalve de olympische titel ook het toernooi om de Champions Trophy, afgelopen voorjaar in Amstelveen. Van de 61 officiële interlands onder Hendriks wonnen de hockeyers er 42. Elf keer werd er verloren, acht keer gelijkgespeeld.

Marten Eikelboom was niet verrast toen hij gisteren vernam van het vertrek van Hendriks. ,,Het hing al een tijdje in de lucht'', zei de international van Amsterdam vanmorgen. ,,Als hij zelf aangeeft het genoeg te vinden, heb ik er niet zoveel moeite mee. Na zo'n lange tijd, eerst als assistent en vervolgens als hoofdcoach, is het misschien ook wel beter om op te stappen. Deze groep is toe aan een nieuw gezicht.''

Ook Teun de Nooijer juicht een wisseling van de wacht toe. ,,Na ruim vier jaar met Maurits te hebben gewerkt, is het goed dat er een nieuwe koers wordt uitgezet'', meent de aanvaller. ,,Niets ten nadele van Maurits, want onder hem zijn we olympisch kampioen geworden. Alleen denk ik dat we in Sydney niet ons beste spel hebben laten zien.''

Volgens Eikelboom valt dat de bondscoach nauwelijks aan te rekenen. ,,Dit is een moeilijke groep, met een hoop eigenwijze persoonlijkheden, die al veel gewonnen heeft. Mijn ervaring is dat prestaties altijd vergezeld gaan van strubbelingen.''