Drôle de guerre

Samuel de Lange doet in zijn stuk over Jean Moulin en Erik Hazelhoff Roelfzema twee wat wonderlijke uitspraken (Boeken 29.9.00). Hij heeft het over de `drôle de guerre' en koppelt dat aan het `wezenloze oorlogje van zeven weken' in 1940 als waren die twee een en het zelfde.

Onder `drôle de guerre' (Sitzkrieg, Schemeroorlog) wordt verstaan de situatie aan het westelijk front tussen 3 september 1939 en 10 mei 1940. Die `drôle de guerre' eindigde abrupt toen daar de veldtocht tegen de westelijke geallieerden – en het neutrale België en Nederland – in volle hevigheid losbarstte.

Het `wezenloze oorlogje' was in feite een nieuwe aanvalsstrategie van de toen modernste, meest gemotiveerde legers ter wereld, bedacht door de toenmalige luitenant-generaal en latere veldmaarschalk Von Manstein. Deze strategie resulteerde in de gelijktijdige opmars van de noordelijke legergroep B onder Von Bock en de zuidelijke legergroep A onder Von Rundstedt, waarbij de laatste onder inzet van massale tankmassa's dwars door de Ardennen, via Sedan regelrecht optrok naar de Noord-Franse kust. De door legergroep B gebonden Nederlandse, Belgische en Noordelijke Franse legers, werden aldus afgesneden en uiteindelijk vernietigd. Het was de beroemde `Sichelschnitt' en de geboorte van de `Blitzkrieg'.

Hoezo wezenloos oorlogje? Het understatement van de eeuw.