Winst voor lokale partijen en CDA

De tussentijdse raadsverkiezingen in zeven Overijsselse en Noord-Hollandse herindelingsgemeenten hebben de lokale partijen winst opgeleverd. Het CDA is in zes van de zeven Overijsselse gemeenten de grootste partij gebleven of geworden. Alleen in Steenwijk bleef de PvdA de grootste.

De zeventien huidige gemeenten worden op 1 januari samengevoegd tot zeven nieuwe gemeenten. Vooral in West-Overijssel brachten de lokale partijen het er goed vanaf. Zo zijn in Raalte de partijen Gemeente Belang Raalte en nieuwkomer Gemeente Belang Heino na het CDA de twee grootste partijen geworden.

In Dalfsen vormen het CDA, Gemeentebelangen Dalfsen en Algemeen Belang 2000 de grootste partijen. Ook in het nieuwe Steenwijk, met fusiepartners Brederwiede en IJsselham, wonnen de drie lokale partijen. De verhoudingen in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Kampen veranderen nauwelijks. Het CDA blijft de grootste partij, de SGP won een zetel. In Olst zijn de verschillen tussen de zetels klein: het CDA blijft de grootste, gevolgd door de PvdA en de lokale partij.

Met dertien zetels is het CDA verreweg de grootste partij van Hardenberg (ontstaan uit Hardenberg, Avereerst en Gramsbergen) geworden.

De VVD is winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de Noord-Hollandse kustgemeenten Bergen, Egmond en Schoorl. De liberalen vormen met zes zetels de grootste partij in de 23 zetels tellende gemeenteraad van de nieuwe gemeente Bergen. Het CDA krijgt vijf zetels, Gemeentebelangen B.E.S. en de PvdA elk vier.

In de meeste van de gemeenten lag het opkomstpercentage op ruim 50 procent. Met 69,4 procent is het hoogste opkomstpercentage behaald in de nieuwe gemeente Zwartewaterland, ontstaan uit Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis.