Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

DESIGN

Cherner Chair

De introductie van de Cherner Chair in 1957 ging met een hoop mysterie gepaard. De gerenommeerde fabriek van Herman Miller bracht het meubelstuk onder bij zustermaatschappij Goldman en niet de naam van de eigenlijke ontwerper George Nelson, maar die van Norman Cherner werd eraan verbonden. De beperkte oplage van de stoel van gebogen multiplex garandeerde vervolgens een cultstatus. Meesurfend op de revival-golf van jaren vijftig design heeft het Italiaanse meubelbedrijf Taglia de stoel weer in productie genomen. De wespentaille, iets uit het lood staande achterpoten en leuningen die als gedraaide linten om het zitvlak krullen, zijn in Nederland te bewonderen bij het Binnenhuis. De Cherner Chair is te krijgen met of zonder armleuningen in gebleekt eiken, wengé en diverse lakkleuren.

*Cherner Chair: ƒ900. Verkrijgbaar bij Binnenhuis S/O, Huidenstraat 3-5, Amsterdam. Inl: 020-6382957.

Comfort Recliner

Voor lijders aan spataderen en hernia komt de redding uit het heelal. Gebruikmakend van de jongste ruimtevaarttechnieken bedachten Amerikaanse ontwerpers de Comfort Recliner, een ergonomische relaxstoel die de werking van de zwaartekracht op het menselijk lichaam minimaliseert. Net als astronauten bij de lancering wordt het bekken van de zitter licht gekanteld waardoor de natuurlijke S-kromming van de rug optimale ondersteuning krijgt. Behalve comfort biedt de fauteuil ook visueel plezier. De combinatie van licht aluminium met poedercoating en weelderige kussens geeft de Comfort Recliner een hip jaren zeventig-uiterlijk. Het frame is te krijgen in aluminiumkleur, antraciet of `dark olive'; de kussens zijn er in beige, blauw en gebroken wit.

*Comfort Recliner van Val-Eur: ƒ1.795. Verkrijgbaar bij meubelspeciaalzaken door het hele land. Inl: www.valeur.nl

Kroonluchter

Je hebt van die `trompe-l'oeil'-kunstenaars die zo goed zijn dat het gevaarlijk is: een poging door hen geschilderde deuren of ramen te openen, kan tot een onzachte botsing met de muur leiden. Nicolette Brunklaus is zo'n ontwerper die verleidt en misleidt. Zij zeefdrukte afbeeldingen van elegante, klassieke kroonluchters op lampenkappen van witte chintz kunststof. Het dubbelzinnige ontwerp roept behalve een glimlach ook vragen op. Welke lamp is nu verantwoordelijk voor het licht? En welke voor de voorname uitstraling? Brunklaus speelt een bijzonder decoratief spelletje met de werkelijkheid.

*Kroonluchter (diameter 38 cm, hoogte 47 cm): ƒ445. Verkrijgbaar bij Brunklaus Amsterdam, Pesthuislaan 35, Amsterdam en Strand NL, Wittevrouwenstraat 28-30, Utrecht. Inl (Brunklaus): 020-6125313.

Samsonite by Starck

`Minimalistische chic' of `no nonsense elegantie', zo zou je de stijl van de wereldberoemde ontwerper Phillipe Starck kunnen noemen. Na bedden, sofa's en allerhande meubilair heeft Starck zich nu op de wereld van de bagage geworpen. In samenwerking met Samsonite ontwierp hij een volledige collectie schoudertassen, aktekoffers, rugzakjes en toilettassen. De enige versiering die hij zich heeft veroorloofd, zit in de subtiele, ovaalvormige lipjes van de ritssluitingen. Met plooien en lagen zijn de ontwerpen zo slank mogelijk gehouden, waardoor ze minder plomp en zwaar ogen dan de meeste bagage. Uitgevoerd in zakelijk grijs of gedekt bruin polyester stralen de koffers en tassen de functionele esthetiek uit die bij een Starck horen, maar voldoen ze tevens aan de kwaliteitseisen van kofferfabrikant Samsonite.

*Samsonite by Starck: vanaf ƒ119. Verkrijgbaar bij warenhuizen, bagagewinkels en de Samsonite Flagship Stores. Inl: www.samsonite-europe.com

Licht modules

De doe-het-zelf-geest is nu ook de wereld van het licht-ontwerp binnengedrongen. Sergio Brioschi ontwierp voor de Antonangeli-collectie de Nomade-lamp, een losse kunststof module in de vorm van een derde van een cirkel die in allerlei vormen aan wand of plafond kan worden bevestigd. Met groot gemak kan je een golf, een krul of een cirkel van licht tevoorschijn toveren. Gaat het vervelen, dan kunnen de componenten weer worden losgekoppeld of er extra modules aan worden toegevoegd. Het relatief harde licht doet denken aan grootstedelijke neon-landschappen, maar de organische vorm voegt er weer iets huiselijks aan toe, waardoor de Nomade zich goed leent voor de unieke verlichting van woonvertrekken.

*Nomade van Sergio Brioschi: klein (96cm) ƒ670 per module; groot (130cm) ƒ735 per module. Te bestellen bij Danver Leds, Antwerpen: 0032(3)2319517.

Droogrek en wasmand

Klein behuisd of gewoon geen zin in een monsterlijk groot droogrek? Sven Schimmer bedacht de Butterfly, een combinatie van wasmand en droogmolen. Terwijl de ton van wit kunststof of aluminium de vuile was aan het oog onttrekt, hangen de schone kleren erboven te drogen. Met een diameter van 45 cm en een hoogte van iets meer dan een halve meter laat de `droogmand' zich makkelijk opbergen nadat het rek is ingeklapt en langs de zijkant is gevouwen. Dit is dé huishoudelijke gadget voor multifunctioneel ingestelde efficiëntie-freaks.

*Butterfly van Sven Schimmer: ƒ139,95. Te bestellen bij Non Plus Ultra: 036-5461025/6. Inl: www.nonplusultra.nl