Chevron redt Texaco van verdere neergang

De overname van Texaco door Chevron is een laat antwoord op de grote fusiebeweging in de oliesector.

Door de overname van Texaco door Chevron gisteren voor 35,1 miljard dollar ontstaat een oliemaatschappij die over meer middelen beschikt en veel efficiënter kan werken. Het nieuwe bedrijf ChevronTexaco klimt in omvang naar de vijfde plaats op de ranglijst van 's werelds oliemaatschappijen en Texaco wordt gered van een verdere neergang.

ChevronTexaco zal ongeveer 50 miljard dollar omzet hebben dit jaar en op alle belangrijke olielocaties in de wereld aanwezig zijn. De overname wordt gedreven door kostenbeparingen, onder meer door 4.000 van de 55.000 banen te schrappen. Verwacht wordt dat 1,2 miljard dollar per jaar wordt bespaard, hoewel het samenvoegen ongeveer 1 miljard dollar zal kosten. Analisten juichten gisteren de overname toe omdat het nieuwe bedrijf een veel langere adem heeft in de concurrentiestrijd om langlopende projecten. De vraag naar olie in de wereld stijgt nog steeds, zodat het rendabel is geworden voor bedrijven om voorraden aan te boren in als moeilijk bekendstaande gebieden als de Kaspische Zee, de kust van Afrika (Angola, Kameroen, Kongo, Democratische Republiek Kongo, Nigeria) en verspreide gebieden in Zuid-Amerika (Venezuela, Argentinië, Brazilië).

Tijdens de persconferenties voor analisten en media werd duidelijk dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zich binnenkort zal buigen over de gevolgen van de overname voor consumenten. Maar een beslissing is niet direct te verwachten vanwege de presidentsverkiezingen en de verkiezingen in de staten.

Een eventuele afbreking van het overname-akkoord tussen Chevron en Texaco zou de schuldige partij 1 miljard dollar kosten. Daarnaast is het ook de vraag hoe de Koninklijke/ Shell Groep zich zal opstellen nu Texaco opgaat in Chevron. Texaco en Shell zitten samen in Equilon, een raffinage- en marketing-joint venture die pas twee jaar oud is. Daarnaast zit Texaco met Shell en het Saudi-Arabische Aramco in Motiva. ChevronTexaco zal gedwongen worden die joint ventures te beëindigen, maar waarnemers denken dat dat zal gebeuren op de voorwaarden van de partners. Shell en Aramco hebben er immers geen enkel belang bij de joint ventures nu op te zeggen om daarmee de weg vrij te maken voor een geduchte concurrent. Het overleg is begonnen, maar topman David O'Reilly van Chevron en toekomstig topman van de combinatie, kon nog niets zeggen over de mogelijke uitkomst.

ChevronTexaco is een laat antwoord op de overnames van Mobil door Exxon en Amoco en Arco door BP. ChevronTexaco had een jaar geleden al bijna zijn beslag gekregen, maar toen ketsten de onderhandelingen af op prijs en op de narrigheid van toenmalig Chevron-topman Kenneth Derr. Hij is inmiddels vervangen.

Texaco is nu goedkoper dan een jaar geleden, al biedt Chevron een aardige premie op de gemiddelde koers van het aandeel Texaco over de afgelopen maanden, namelijk 18 procent. Het bedrijf heeft niet van de hoge olieprijs kunnen profiteren en presteerde de afgelopen jaren matig. Het stootte productieve olie- en gasvelden af maar daar kwam niets voor in de plaats. Voor Texaco, en misschien in mindere mate voor Chevron, was een partner noodzaak geworden.