Schalken behaalt in Tokio vijfde toernooizege

Sjeng Schalken heeft gisteren in Tokio de vijfde toernooizege uit zijn carrière behaald. De 24-jarige Nederlander versloeg Nicolas Lapentti in de finale van de Japan Open in drie sets, 6-4, 3-6 en 6-1. Drie jaar geleden werd hetzelfde toernooi gewonnen door Richard Krajicek.

Schalken won eerder Valencia ('95), Jakarta ('96), Boston ('97) en Auckland ('99). In Tokio was hij als twaalfde geplaatst, Lapentti als vierde. In de Japanse hoofdstad versloeg hij achtereenvolgens Scrichapan, Bruguera, Mamiit, Philippoussis, Arazi en Lapentti. Door zijn overwinning passeerde Schalken landgenoten Jacco Eltingh en Jan Siemerink, die beiden vier toernooizeges op hun naam hebben staan. Van de huidige generatie is Krajicek koploper met zeventien overwinningen. Door zijn zege dringt Schalken voor de eerste keer in zijn loopbaan door tot de topdertig van de wereld.

In Wenen ging de zege naar Tim Henman. De Engelsman was in de finale te sterk voor de Duitser Tommy Haas, 6-4, 6-4 en 6-4. In het vrouwentoernooi van Zürich won Martina Hingis in drie sets van Lindsay Davenport.