Onderzoek naar schuld voor aanslag

Amerikaanse onderzoekers van de FBI en de marine speuren naar aanwijzingen welke groep verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslag op de torpedobootjager USS Cole in de haven van Aden (Jemen).

Zeven Amerikanen vonden gisteren de dood toen een langszij gekomen bootje explodeerde. Elf opvarenden worden nog vermist. Er zijn meer dan 30 gewonden. In de zijkant van het schip werd een gat van zes bij twaalf meter geslagen. De Cole was enkele uren in de haven van Aden om te bunkeren. Ruim een jaar geleden verplaatste het Amerikaanse ministerie van Defensie het brandstofdepot in de Rode Zee van Djibouti naar Aden.

Vannacht volgde een bomaanslag op de Britse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Daarbij werd alleen materiële schade aangericht. Het gebouw was leeg, op een Jemenitische nachtwaker na.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Het was niet meteen duidelijk of de twee aanslagen iets met elkaar te maken hebben. De gebruikte methode, die vaak veel zegt over de dader, was in beide gevallen volledig anders. Bij de Britse ambassade werd een explosief over een muur heengegooid dat op een generator terechtkwam die weer ontplofte. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei vandaag dat Britse diplomaten al enige tijd waakzaam waren wegens een aantal eerdere ,,terroristische incidenten'' in de regio.

President Clinton liet er in zijn eerste reactie geen misverstand over bestaan dat de Verenigde Staten hard zullen terugslaan als wordt vastgesteld wie voor de aanslag op de Cole verantwoordelijk is. Dat is echter vaak een groot probleem, overigens evenals de vergelding. De laatste aanslag op Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië, bij Dahran in 1996, is nooit opgelost.

De aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in augustus 1998 zijn door Washington in verband gebracht met de (ex-)Saoedische miljardair Osama bin Laden. Maar de farmaceutische fabriek in Soedan die vervolgens met een raketaanval werd verwoest, bleek ten onrechte met Bin Laden in verband te zijn gebracht. Een tweede aanval, op een kamp van Bin Laden in Afghanistan, richtte nauwelijks schade aan.

Bin Laden, die zelf in Afghanistan leeft, wordt ook met de aanslag op de Cole in verband gebracht. Zijn anti-Amerikanisme is spreekwoordelijk, hij heeft naar verluidt contacten met moslim-extremisten in Jemen, en ook de gebruikte methode, de zelfmoordaanslag, zou de zijne zijn. Volgens berichten uit de VS is de aanslag inderdaad opgeëist door een ,,groep met een geschiedenis van terroristische activiteit met banden met Bin Laden''. Onderzocht wordt nu of de claim geloofwaardig is. Maar Jemen heeft jarenlang talrijke terroristische groepen onderdak geboden, dus er zijn meer mogelijkheden.

Of de aanslag op de Cole verband houdt met het huidige geweld tussen Israel en de Palestijnen, staat nog evenmin vast.