Nederland blijft zonder moeite Cyprus de baas

Het Nederlands elftal heeft zaterdag zijn tweede wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 2002 na een moeizame eerste helft royaal gewonnen. Op Cyprus versloeg Oranje het gastland met 4-0. Invaller Clarence Seedorf scoorde tweemaal. In de eerste wedstrijd speelde Nederland met 2-2 gelijk tegen Ierland.

Tegen Ierland, bij zijn debuut als bondscoach, klopte er nog weinig van de uitvoering van de uitgestippelde tactiek van Louis van Gaal. Maar in het duel met Cyprus was zijn hand duidelijk zichtbaar. Paradoxaal genoeg speelde Oranje in de eerste helft, toen er geen doelpunt viel, beter dan na rust. ,,We kregen toen negen opgelegde kansen, maar de scherpte ontbrak'', zei Van Gaal. ,,Ik heb schitterende aanvallen gezien.'' Met name Kluivert en Overmars waren in de eerste 45 minuten dicht bij een doelpunt. Zij faalden in de afwerking.

Na rust leek het of Oranje op de zwoele avond van Nicosia in slaap dommelde. ,,Maar we rekenden erop dat Cyprus, zoals zo vaak met dit soort tegenstanders, na een uur zou gaan verslappen'', verklaarde Frank de Boer de gezapigheid waarmee Oranje de bal liet rond gaan. ,,Over het algemeen hebben we fel en geconcentreerd gespeeld.''

Tactisch was het spel van het Nederlands elftal goed verzorgd. Al hadden in de eerste helft de backs (Bosvelt of Van Bronckhorst) meer gebruik kunnen maken van de vleugels die door de Cyprioten aan beide kanten door slechts een speler werden bezet.

Van Gaal had Reiziger in het centrum van de defensie opgesteld, waar Cocu werd verwacht. De allrounder van Barcelona speelde nu als verdedigende middenvelder naast de tegenvallende Davids, die de wedstrijd niettemin mocht uitspelen. ,,Ik wist dat Cyprus in een 5-3-2-systeem zou opereren'', aldus Van Gaal. ,,Daarom wilde ik veel druk door het centrum uitoefenen. Met Cocu en Davids creëer je een ongelooflijk agressief middenveld. Zij zijn echter twee linksbenige voetballers die de rechterspits te weinig ondersteunden.''

Het spel ging veel over de linkerkant, waardoor Overmars vaak werd aangespeeld. De Cyprioten slaagden er regelmatig in nog aardig ver van het eigen doel te verdedigen. De eenzame spits Agathocleous kon desondanks weinig gevaar stichten. Hij kreeg slechts een goede kans in de tweede helft. Essentieel was dat het Oranje van Van Gaal gestalte lijkt te krijgen. Al kan een slecht resultaat tegen Portugal die opgaande lijn wreed verstoren.

Met een knipoog naar de toekomst liet Van Gaal middenvelder Van Bommel debuteren. De PSV'er etaleerde direct zijn kwaliteiten. Ook ploeggenoot Bouma mocht even profiteren van de comfortabele voorsprong die Oranje dankzij doelpunten van Seedorf (2x), Overmars en Kluivert pas in de laatste twintig minuten opbouwde.

Bondscoach Van Gaal riep Mario Melchiot op als vervanger voor de geblesseerde Fernando Ricksen. De speler van Chelsea voegde zich gisteren al bij de groep tijdens de training in de Amsterdam Arena. Ricksen liep vrijdag een enkelblessure op. Woensdag speelt Nederland in Rotterdam in de WK-kwalificatiereeks tegen Portugal.

Voor oud-Ajacied Melchiot (23) is het de eerste uitverkiezing voor het A-elftal van Oranje. Wel speelde hij interlands met nationale jeugdteams. Melchiot werd vorig jaar afgedankt door Ajax en speelt nu voor Chelsea.