Keegan stapt op na verlies tegen Duitsers

De Engelse bondsoach Kevin Keegan heeft zaterdag ontslag genomen nadat zijn elftal op Wembley met 1-0 van Duitsland verloor. De Londense voetbaltempel was voor de laatste keer het strijdtoneel van een internationale klassieker. In november wordt het stadion afgebroken.

De positie van de voormalige sterspeler van Liverpool wankelde al sinds de vroege uitschakeling van Engeland tijdens het Europees kampioenschap in juni, hoewel zijn contract tot 2002 liep. Onmiddellijk na het duel met Duitsland zei Keegan dat het hem ontbrak aan de kwaliteiten om ,,de winnende formule'' te vinden. De boze reacties van de Engelse supporters in de slotfase van de wedstrijd tegen Duitsland gaven de doorslag, aldus Keegan.

,,Ik voel me niet langer welkom. De fans hebben me deze baan gegeven, maar vandaag hebben ze me duidelijk gemaakt dat het tijd was om te gaan. Bij hen hoort de macht ook te liggen. Maar het was voor duizend procent mijn eigen beslissing om te vertrekken'', verklaarde Keegan.

Keegans vertrek komt vier dagen voor de wedstrijd Finland-Engeland, woensdag in Helsinki, die geldt als een cruciale kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2002. Ook de zaterdag geblesseerd geraakte David Beckham ontbreekt dan.

De Engelse voetbalwereld reageerde met begrip en sympathie, maar met weinig verbazing op Keegans beslissing. Alan Shearer, de aanvoerder van Engeland die zich na de Engelse nederlaag op het EK tegen Roemenië terugtrok als international, noemde Keegans beslissing ,,eerlijk'' en ,,bewonderenswaardig''. Hij zei alleen verbaasd te zijn door de snelheid van Keegans beslissing. De bondscoach nam zijn besluit onmiddellijk na het laatste fluitsignaal en maakte dat in de kleedkamer aan zijn team bekend.

De Duitse middenvelder Dieter Hamann, die voor Liverpool speelt, maakte zaterdag na een kwartier het enige doelpunt. Zijn schot was schijnbaar ongevaarlijk, maar doelman Seaman dook in de stromende regen onder de bal door. Niet David Seaman, die zich volgens The Daily Mirror ,,zeeziek moet hebben gevoeld'', maar Keegan was na afloop de gebeten hond. Hij had zijn elftal met een zwak middenveld opgezadeld en werd voor de zoveelste keer bekritiseerd om zijn tactische fouten.

Keegan kreeg de Engelse ploeg zaterdag weer niet aan het voetballen. Hij behaalde zeven zeges, zeven gelijke spelen en leed vier keer een nederlaag. Engeland plaatste zich moeizaam voor Euro 2000. Op het hoofdtoernooi werd het elftal na drie zwakke groepsduels uitgeschakeld. De enige overwinning kwam tot stand tegen Duitsland.

Keegan bleef daarna optimistisch en wilde niet van een crisis weten. Volgens Paul Scholes, de middenvelder van Manchester United, zijn de trainingsmethoden en de voorbereiden op de wedstrijden nog even voorspelbaar als bij zijn aantreden. Scholes noemde de werkwijze van Keegan kinderspel, vergeleken met de coaching van zijn clubcoach Alex Ferguson.

Wie Keegan opvolgt is onduidelijk. Howard Wilkinson, technisch directeur van de Engelse voetbalbond, is tegen Finland zijn tijdelijke vervanger. Het wedkantoor William Hill tipt Terry Venables als favoriet. Als bondscoach leidde hij Engeland in 1996 naar de halve finales van het Europees kampioenschap. Zijn ploeg verloor toen na strafschoppen – ook tegen Duitsland.

Na Venables figureren op de lijst Peter Taylor, Bryan Robson en John Gregory. Glenn Hoddle, Keegans voorganger, bungelt met een kans van 40 tegen 1 bij de bookmakers onderaan de kandidatenlijst. Zelfs Johan Cruijff wordt in The Times een serieuze kandidaat genoemd.