Dag van waarheid voor internet-icoon Yahoo!

Hoe slecht het werkelijk gaat met de dotcom-sector zal morgen duidelijker worden met de cijfers van Yahoo!.

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq sloot afgelopen vrijdag op 3.361 punten. Die dag raakte de index ruim 3 procent kwijt. Daarmee werd een oplopend aantal tegenvallende bedrijfscijfers over het derde kwartaal in de aandelenkoersen verdisconteerd.

Sinds 1 september is de index, na eerder te zijn hersteld van de forse lente-correctie dit jaar, opnieuw gevallen met ruim 20 procent. Na tegenvallers van onder meer chipproducent Intel – dat anderhalve week geleden 40 procent verloor na een winstwaarschuwing – en computerfabrikant Dell is het deze week de beurt aan de internet-icoon bij uitstek: Yahoo!.

Begin dit jaar kon het optimisme over het beroemdste internetbedrijf ter wereld niet op. Op 3 januari bereikte Yahoo! een slotkoers van 237,5 dollar. Vrijdag eindigde het aandeel op 81,25 dollar. Daarmee staat het in feite stil sinds de eerste Yahoo-explosie het aandeel in januari 1999 – al bijna twee jaar geleden – voor het eerst boven de 80 dollar stuwde.

De koersval sinds begin dit jaar ging kwartaalsgewijs. De eerste tik voor het aandeel kwam in januari, de tweede klap kwam in april en de derde in juli.

Ook nu is de nervositeit rondom Yahoo!, dat morgen cijfers over het derde kwartaal presenteert, groot. Ruim viervijfde van de inkomsten haalt het bedrijf uit webadvertenties, en daar zit de grootste onzekerheid: veel adverteerders zijn zelf dot-combedrijven, en daarvan moeten er steeds meer beknibbelen – als ze niet al op de fles zijn gegaan. Laatste slachtoffer is het veilingbedrijf Priceline, dat zuster Webhouse over de kop zag gaan en nu nog maar iets meer dan 5 dollar noteert – tegen een koersrecord van destijds 162 dollar.

Vraag wordt morgen of Yahoo! last zal blijken te hebben van de dotcom-explosie en zo ja, in hoeverre de nieuwe tegenvallers al in de koers van Yahoo! zijn verdisconteerd. Met een koers/winstverhouding van 214 is er nog genoeg ruimte naar beneden.