De pc als paardenstal

De meeste computerspellen appeleren aan gevoelens die leven bij jongens. Schieten, racen, winnen. Geen wonder; veel games worden door mannen geprogrammeerd.

Het eerste spel voor meisjes dat ik me herinner was een Barbie-cd, jaren geleden alweer. Daarmee kon je door te klikken jurken aan poppen hangen. Het aanbod is sindsdien niet geëxplodeerd – noch in kwantiteit noch in kwaliteit. Opvallend is dat op dit moment liefst drie cd-roms op de markt zijn met paarden als thema. Zonder dat het zo wordt gepresenteerd is dit natuurlijk een speciaal meisjesonderwerp.

Uitgeverij Halloween heeft er twee: Paard & Pony – In de manege en Paard & Pony – In het zadel. De eerste heeft een informatieve afdeling waarin het lichaam van het paard uit de doeken wordt gedaan, en waar de kenmerken van 32 paardenrassen worden gegeven, met een foto erbij. Verder veel over de verzorging, zoals voeding, gereedschappen en medicijnen. Daarnaast is er een spelgedeelte waarin je een paard kunt kopen, om het vervolgens in de stal te vertroetelen en er zelfs op te gaan rijden. Dit is erg simpel uitgevoerd. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat een paard duur is en dat je het moet verzekeren, maar meer informatie ontbreekt. Hoe duur? Waarom verzekeren? En de speler kan een paard `kopen' met een enkele klik, zonder dat dit in het kader van het spel iets kost.

In de stal word je ontvangen door een getekend meisje dat tegen je praat met mondbewegingen die niets met de tekst te maken hebben. Ook bij de verzorging van het paard wordt wel erg veel aan de verbeelding overgelaten. Je mag het beest hooi geven door op het hooi te klikken, maar of het honger heeft is nergens te zien. Sinds de Tamagotchi moet dat toch beter kunnen. En het rijden met het paard bestaat uit het besturen van een paardenrug over een tweedimensionaal veld, waarbij je je aan bepaalde dressuurregels moet houden. Grafisch volkomen uit de tijd.

In het zadel is recenter, maar met dezelfde gemakzucht samengesteld. In plaats van een informatief deel is er een `clubhuis' met eenvoudige spelletjes, zoals een legpuzzel. Het paardrijden zelf is belangrijker geworden. Je kunt een aantal cursussen volgen, maar dat hoeft niet veel tijd te kosten want om te slagen blijkt het voldoende alleen de laatste vraag te beantwoorden. Wel kun je nu rijden in een 3D-omgeving, wat een stuk interessanter is.

Multimedia Paarden is de oudste van de drie en is zelfs recentelijk afgeprijsd. Inhoudelijk steekthij met kop en schouders boven de andere uit. Er is informatie over honderd rassen, en een paardenencyclopedie waarin het nodige wordt verteld over evolutie, temmen en trainen van paarden. Er zijn ook spelletjes; die zijn even simpel als bij de concurrentie. Daarnaast zijn er videobeelden. Deze variëren van volkomen overbodig (een paard dat nauwelijks beweegt) tot heel spectaculair. Zo zijn er filmpjes van acrobaten die stunts op paarden uitvoeren. Maar op een pc die volgens de doos voldoende krachtig zou moeten zijn (486), zijn deze beelden nauwelijks in beweging te krijgen, en dat is weer erg teleurstellend. Gelukkig heeft bijna iedereen tegenwoordig een computer die sneller is.

Tot zover uw recensent. Zijn dochter (11) laat weten dat zij zich van deze bespreking distantieert. Zij is hoegenaamd niet geïnteresseerd in encyclopedische informatie, stoort zich niet aan asynchroon uitgesproken teksten of aan het onbenullige karakter van de spelletjes. Zij heeft het paard gekocht dat zij het liefste vindt; ze kijkt wel uit de cursussen af te raffelen en doet eindeloos dressuurproeven in twee magere dimensies. Wat nou gemakzucht?

Paard & Pony – In de manege. Uitg. www.halloween.nl. Prijs 59,95 gulden. Paard & Pony – In het zadel. Idem.

Multimedia Paarden. Uitg. www.awbruna.nl. Prijs 25 gulden.