Duitse ruzie over datum herdenking

Van wie is de Duitse hereniging? Het antwoord hangt af van de politieke kleur van degene die het geeft. De CDU vindt dat haar toenmalige kanselier Helmut Kohl de eer toekomt. SPD en Groenen vinden dat het Oost-Duitse volk zichzelf heeft bevrijd.

Het antwoord heeft consequenties voor de dag waarop gefeest wordt. Op 3 oktober, zeggen Kohl-aanhangers. Toen werd Duitsland – in 1990 – officieel één. Het was ook Kohl zelf die 3 oktober tot een nationale feestdag uitriep. Nee, zeggen degenen die de aandacht van Kohl willen afleiden, het echte feest is op 9 november, want toen – in 1989 – viel de Muur.

De laatsten hebben wel een probleem. Want op 9 november herdenkt Duitsland al een andere historische gebeurtenis: Kristallnacht. In de nacht van 9 november 1938 werden in heel Duitsland duizenden joodse bedrijven en synagogen vernield en de datum geldt als het begin van de holocaust. Voor minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is dat juist een mooie dag om te herdenken. In Die Zeit roept hij op tot een debat over de vereniging van de dag van vreugde en de dag van de ineenstorting.