Doorbraak in Chinese telefonie

Het telecomconcern China Mobile, gevestigd in Hongkong, heeft gisteren voor 78 miljard gulden zeven mobiele telefoniebedrijven op het Chinese vasteland gekocht. Het is de grootste overname ooit in Azië.

De overeenkomst maakt van China Mobile, dat een beursnotering heeft in Hongkong, 's werelds grootste bedrijf in mobiele telefonie na het Britse Vodaphone. China Mobile koopt de netwerken van het eigen moederconcern, China Mobile Telecommunications.

China Mobile sloot gisteren bovendien een strategische alliantie met Vodaphone. De Britten betalen 6 miljard gulden in ruil voor een belang van 2 procent in China Mobile en krijgen daarmee toegang tot de snelgroeiende Chinese markt. De samenwerking tussen beide bedrijven is belangrijk, omdat zij geldt als een eerste grote stap van een buitenlands bedrijf in de Chinese telecommarkt, voorafgaand aan de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie.

,,We proberen al geruime tijd toegang te krijgen tot de Chinese markt'', aldus Chris Gent, bestuursvoorzitter van Vodaphone. ,,Dit was een kans die we niet konden laten liggen.'' Volgens Tao Dong, econoom van zakenbank Credit Suisse First Boston in Hongkong, is de overeenkomst ,,hoopgevend'' voor buitenlandse ondernemers. ,,Meer bedrijven zullen nu een rol kunnen spelen in een markt met enorme mogelijkheden voor groei.''

Op dit moment maakt ongeveer 3,5 procent van de Chinezen, of 43 miljoen mensen, gebuik van een mobiele telefoon. De verkoop van mobiele telefoons in China wordt dit jaar geschat op 35 miljoen, een groei van 74 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Volgens zakenbank Merrill Lynch zwelt het aantal mobiele telefoongebruikers in China de komende twee jaar aan tot honderd miljoen. Onder de regels die de Verenigde Staten vorig jaar met China zijn overeengekomen, krijgen buitenlandse ondernemingen na de toetreding van China tot de WTO recht op een aandeel van maximaal 25 procent in Chinese telecombedrijven. Binnen drie jaar wordt dat aandeel uitgebreid tot 49 procent.