`Gevangenis als nieuwe wijkplaats illegalen'

Gevangenissen worden ,,een wijkplaats'' voor illegalen, omdat het vaak de enige plaats is waar zij psychiatrische hulp kunnen krijgen.

Dat zegt T. Oei, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Katholieke Universiteit Brabant en districtspsychiater in de penitentiaire inrichting De IJssel in Krimpen aan de IJssel. Een kwart van zijn consulten besteedt hij daar aan illegale gevangenen.

In een artikel in het tijdschrift Medisch Contact van deze week wijt Oei dat aan de Koppelingswet. Daarin is volgens hem niet duidelijk omschreven wat `medisch noodzakelijk' betekent in geval van een psychische aandoening.

Illegalen hebben recht op medisch noodzakelijke behandelingen. Maar behandeling van psychische aandoeningen wordt volgens Oei lang niet altijd als noodzakelijk beschouwd. ,,Terwijl we juist onder illegalen een hoog percentage chronische psychotici tegenkomen'', licht hij toe. Oei verwijst naar minister Borst (Volksgezondheid) die in 1999 zei dat behandeling van illegalen zich niet zou mogen beperken tot levensbedreigende situaties.Alleen in gevangenissen kunnen illegalen nog een behoorlijke psychiatrische behandeling krijgen, stelt hij, omdat daar geen onderscheid wordt gemaakt tussen gedetineerden met en zonder een verblijfsvergunning.

L. Jansen, directeur van penitentiaire inrichting De IJssel, beaamt dat. Hij kan dan ook niet zeggen hoe hoog het percentage illegalen in zijn gevangenis is. ,,We registreren wel of mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn, maar dat geldt ook voor Nederlandse daklozen.'' Zoals ,,de meeste gevangenisdirecteuren'', zegt hij wel te merken dat ,,de situatie rond gestoorde mensen in gevangenissen steeds ernstiger wordt''. ,,Maar of dat specifiek aan illegalen ligt, weet ik niet.''Jansen erkent ook dat voeding, slaapplaats en medische behandelingen binnen de gevangenis ,,niet zelden beter geregeld is'' dan daarbuiten. ,,Maar dat geldt ook voor een aantal niet-illegalen. En we moeten realistisch zijn: Mensen komen hier wél binnen omdat ze een delict hebben gepleegd, niet omdat ze illegaal zijn.''