Autoindustrie wil zwavelarme benzine

De Europese auto-industrie wil zo snel mogelijk zwavelarme benzine op grote schaal introduceren. Uitstel daarvan zou de succesvolle marktintroductie van schonere en zuinigere benzine- en dieselmotoren in gevaar brengen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Europese Auto-Industrie (ACEA) op verzoek van de Europese Commissie onder haar leden heeft gehouden. In 2005 mag brandstof voor dieselmotoren nog maar 50 ppm (deeltjes per miljoen) zwavel bevatten. Bijna alle grote Europese autofabrikanten hebben daarom motoren ontwikkeld die op zwavelarme benzine kunnen draaien en bovendien ook nog de kooldioxide bevattende uitlaatgassen nabewerken. Oliemaatschappijen moeten op hun beurt de raffinage aanpassen zodat ze zwavelarme benzine kunnen leveren. Die aanpassing kost meer tijd dan de auto-industrie had gehoopt. De Europese Commissie besluit in 2003 of nieuwe afspraken met de auto-industrie nodig zijn over het terugbrengen van de kooldioxide-uitstoot.