Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen gaven vanochtend een wisselend beeld te zien. De grote koersduikelingen waarvoor werd gevreesd na de daling van bijna 3 procent die de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq voor zijn kiezen kreeg bleven uit.

De beurs van Londen pakte vanochtend een kleine winst. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 6.330 punten, en dat betekende een stijging van 0,7 procent.

De oliefondsen BP Amoco en Shell profiteerden van een stijging van de olieprijzen na vernieuwde spanningen tussen Irak en Koeweit. Beide fondsen klommen 2 procent. Een andere winnaar was HSBC. Naar aanleiding van geruchten dat de bank fusiebesprekingen zou zijn begonnen met het Amerikaanse Merrill Lynch steeg het aandeel met 2,2 procent. HSBC heeft de geruchten vanmorgen overigens ontkend.

FRANKFURT

De Duitse beurs is vandaag gesloten. Duitsland heeft een nationale feestdag om de hereniging te vieren.

PARIJS

De Parijse beurs begon vanochtend in vliegende vaart aan de handelsdag. Gedragen door indrukwekkende resultaten van nuts- en telecommunicatiebedrijf Vivendi en van luchtvaartgigant EADS boekte de CAC-40 aanvankelijk winst. Later moest de index een deel van het gewonnen terrein weer prijsgeven. Om 12.30 uur stond de CAC-40 op 6.370, een winst van 0,3 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is er vandaag nipt in geslaagd winst te boeken. De Nikkei-index steeg met 0,1 procent tot 15.940. Kort voor het eind van de handel was er nog sprake van verlies.

De stemming werd grotendeels bepaald door de elektronische Nasdaq-beurs. Daar zakte het koersgemiddelde gisteren met bijna 3 procent. Niet alleen de winstwaarschuwing die Apple vorige week deed speelde daar nog een rol, maar ook de mededeling van Xerox gisteren dat het derde kwartaal verlies zal opleveren.

Het kwartaalrapport van de Japanse centrale bank redde de koersen van grote uitglijders. Dit zogenoemde Tankan-rapport meldde dat het vertrouwen van het Japanse bedrijfsleven het afgelopen kwartaal duidelijk is toegenomen.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York ging gisteren gebukt onder onzekerheid over de ontwikkeling van winsten en omzetten in het bedrijfsleven. De Nasdaq-index liet de gevolgen van dit negatieve sentiment zien. De hightechgraadmeter daalde met ruim 2,8 procent naar 3.569 punten.

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag af met een winst van 0,5 procent op 10.699.