12 christelijke gijzelaars Filippijnen vrij

Twaalf Filippijnse gijzelaars op het eiland Jolo zijn vrij. Dit heeft de minister van Defensie vandaag meegedeeld. De evangelisten werden vastgehouden door de radicale moslimbeweging van Abu Sayyaf.

De twaalf leden van de christelijke sekte werden aangetroffen in een afgelegen dorp, zei de Filippijnse president Estrada. Kort daarvoor was het tot een zwaar vuurgevecht gekomen tussen het leger en de moslimextremisten, zei een bron binnen de geheime dienst. Het offensief van het leger tegen de rebellen op het eiland Jolo is zeventien dagen aan de gang.

Volgens de autoriteiten zijn daarbij tot nu toe 117 opstandelingen en vier soldaten gedood. Aan hoeveel burgers het offensief het leven heeft gekost is niet duidelijk. De rebellen van Abu Sayyaf houden nu nog een Filippijnse duikleraar, drie Maleisiërs en de Amerikaan Schilling vast. Van de Amerikaan is niet duidelijk of hij wel echt wordt gegijzeld. Schilling is bekeerd tot de islam en getrouwd met de weduwe van een voormalige Abu Sayyaf-leider.