Voorbeschouwing: marathon mannen

Een van de zwaarste onderdelen van het olympisch programma, de marathon, heeft morgen een lange deelnemerslijst. Er hebben liefst 105 atleten ingeschreven. De marathon is het laatste nummer dat op de Spelen van Sydney wordt afgewerkt.

Vele lopers kunnen gezien hun eerdere prestaties olympisch goud winnen. Het wordt mogelijk een strijd tussen gevestigde namen en jeugdige talenten. De vraag is of bijvoorbeeld Abel Anton zich nog één keer kan laten zien. De 37-jarige Spanjaard werd in 1999 in eigen land wereldkampioen, maar liep dit jaar in Seoul een matige tijd van 2.12,49. Anton stijgt bij marathons, waar een titel te verdienen valt, vaak boven zichzelf uit. Hij heeft aangekondigd samen te gaan werken met landgenoot Martin Fiz, die ook kanshebber is.

Het voorspelde warme weer kan morgen van invloed zijn op de uitslag. Misschien is de hitte een voordeel voor de Afrikanen, onder wie de Keniaan Kenneth Cheruiyot en de Ethiopiër Gezahgne Abera, die als 22-jarige al een tijd van 2.07,54 liep. Ook de winnaar van Atlanta, Josia Thugwane uit Zuid-Afrika, is van de partij. Hij kwam eerder dit jaar het parcours in Sydney verkennen, maar lijkt geen man voor een medaille.

Nederland wordt door Greg van Hest en Kamiel Maase vertegenwoordigd. Ze liepen dit seizoen geen marathon uit. Gezien hun persoonlijke tijden, beide in de 2.10, zou het een verrassing zijn als ze bij de eerste tien eindigen. Liefst 28 deelnemers liepen al onder de 2.10.

Prognose: 1. Inubushi, 2. Lee, 3. El Mouaziz.

Morgen ook nog:

Basketbal: finale mannen

Paardensport: springen individueel

Volleybal: finale mannen