VN: geen zicht op wapens Irak

De Verenigde Naties tasten al bijna twee jaar in het duister omtrent de precieze staat van Iraks massavernietigingswapens. De VN-inspecteurs hebben al die tijd geen gedetailleerde informatie verzameld over Iraks wapens. Inlichtingendiensten hebben die niet aangeboden.

Dit zegt de Zweedse chef van het nieuwe VN-wapeninspectieteam UNMOVIC, Hans Blix, vandaag in een vraaggeprek met deze krant. Sinds december 1998, toen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vier dagen lang Irak bombardeerden, laat Bagdad geen wapeninspecteurs meer toe. ,,Wij weten niet wat de Irakezen gedaan hebben onder de daken van gebombardeerde gebouwen. Satellieten laten zien dat de daken zijn gerepareerd, maar niet wat daaronder gebeurt'', zegt Blix.

Hij beaamt dat UNMOVIC, dat vorig jaar door de Veiligheidsraad werd opgericht als vervanger van het vorige team UNSCOM, ,,nog niet veel intelligence'' krijgt. ,,Er is nog geen enkele inlichtingendienst die ons via een regering aangeboden heeft wat men gezien heeft. Het is ons werk dat informatievacuüm op te vullen.''

Volgens Blix is het contact met inlichtingendiensten ,,delicaat''. ,,Zij willen vertrouwen krijgen in jou voordat zij jou opmerkelijk bewijs geven. Onze inlichtingenman die nog niet zo lang geleden is aangetreden, moet eerst zijn contacten ontwikkelen voordat wij tot iets substantieels kunnen komen.''

De biologische wapens van Irak vormen ,,het grootse probleem, met de meeste vraagtekens'', zegt Blix. Hij gaat er van uit dat Irak ,,na verloop van tijd'' de wapeninspecteurs weer zal toelaten. Hij erkent het risico dat UNMOVIC net als eerder UNSCOM gemangeld wordt in een politieke strijd tussen de grote landen. ,,Er zal inderdaad in de Veiligheidsraad een politieke discussie komen over de belangrijkste ontwapeningstaken, over ons werkprogramma. Ik hoop dat men dan onze standpunten als experts zal steunen'', zegt hij.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL

pagina 33