Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met ondernemer en VVD-politicus Pieter Hofstra, die deze week in aanvaring kwam met minister Netelenbos over het rekeningrijden. Ned.3, 12.08-13.03u.

7 dagen. De VN-vredesmissie naar Ethiopië/Eritrea, de acties tegen de `kapitalistische uitbuiting' van het IMF en de Wereldbank, de gemeenteraadsverkiezingen in België en de Joegoslavische verkiezingen. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRE

Close up. Piraterij op zee komt ook in de 21e eeuw nog voor, in de vorm van zwendel met niet-bestaande vrachtschepen, internationale fraude en gewelddadige oplichting. Het slot van een tweeluik. Ned.1, 18.29-19.29u.

Wie niet weg is, is gebleven. Begin van een 10-delige serie over de geschiedenis van Suriname sinds de onafhankelijkheid van 1975. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3, 19.00-19.25u.

De fluwelen bokshandschoen. Het Vlaams Blok, de op twee na grootste partij van België, hoopt op 8 oktober een nog groter deel van de kiezers aan zich te binden. Aan bod komen de methodes om xenofobe gedachtegoed te vertalen naar de man in de straat, de besluitvorming en de autoritaire vergaderwijze. RTL5, 20.30-21.30u.

Australia – Beyond the fatal shore. Aan de hand van het patriottisme en de eigenwaarde van de inwoners van Australië wordt onderzocht of het land rijp is voor de republiek. BBC2, 21.00-21.50u.

10 Jahre Deutsche Einheit. Special, met de documentaire Diesseits von Hollywood, over de legendarische filmstudio Babelsberg, een discussie met een aantal ex-ministers over het proces rond de Duitse hereniging, en reportages en films uit de voormalige DDR. ZDF, 23.00-5.00u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Prof. Anton C. Zijderveld, socioloog en publicist, praat over zijn passie voor Cézar Franck en Bach, met uitvoeringen van cellist Pieter Wispelwey. Ned.3, 11.00-12.00u.

The Eurythmics. Concert van het onlangs herenigde duo Annie Lennox en Dave Stewart. RTL4, 16.05-17.00u.

Behind the music. Portret van Blondie. RTL4, 23.15-0.15u.

KUNST

De Plantage. Te gast zijn beeldend kunstenaar Rob Birza en striptekenaar Mark Hendriks, van wie deze week de bundel Geen liefde zonder tranen verscheen. Ned.3, 17.00-18.00u.

Daar, aan het einde van de gang. Documentaire over de Italiaanse schrijver Giorgio Bassani. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 19.25-20.25u.

Art zone: Review. Mark Lawson, Ekow Eshun, Germaine Greer en Michael Dibdin discussiëren over de culturele hoogtepunten van deze week. BBC2, 20.30-21.00u.

Kunst... omdat het moet. Documentaire over de surrealistische Spaanse cineast Fernando Arrabal en de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges. Ned.3, 0.14-1.14u.

INTERVIEW

Goghs zondag. Gesprek met Big Brother-presentator Beau van Erven Dorens. Veronica, 14.20-14.50u en 23.50-0.20u.

FILMS

Magic in the Water (Rick Stevenson, 1995, Canada). Tweederangs familiefilm rond de mogelijke aanwezigheid van een mythisch monster in een meer. Met Mark Harmon. VRT1, 13.30-15.05u.

O toque do oboé / De roep van de hobo (Cláudio MacDowell, 1999, Paraguay/Brazilië). Eerste speelfilm in nieuwe Wereldcinema-reeks is lome vertelling over een hobospelende vreemdeling die leven blaast in ingesukkeld dorpje in hedendaags Latijns-Amerika. Ned.3, 14.04-15.55u.

Innerspace (Joe Dante, 1987, VS). Ironische fantasy persifleert de sciencefictionfilm zonder de genreliefhebbers tekort te doen. Tot speldenknop verkleinde, drankzuchtige testpiloot Dennis Quaid belandt in bloedbaan van brave angsthaas (Martin Short). BBC1, 15.20-17.15u.

If Lucy Fell (Eric Schaeffer, 1996, VS). Wat je noemt een romantische komedie. Kunstenaar Eric Schaeffer deelt appartement met therapeute Sarah Jessica Parker. Zij spreken af van Brooklyn Bridge te zullen springen als zij niet binnen een maand de ideale partner hebben gevonden. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

.De lift (Dick Maas, 1983, Nederland). Effectieve griezelthriller over moordlustige lift, waarmee latere regisseur van o.a. Flodder zich een slimme navolger betoonde van John Carpenter, Ridley Scott, Steven Spielberg en Brian De Palma. Met Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum, Piet Römer, Hans Veerman. Fox, 21.30-23.15u., met reclame.

.Kleine Teun (Alex van Warmerdam, 1998, Nederland). In de vertrouwd wonderlijke wereld van kleurboek en leesplankje speelt een machtsstrijd tussen twee vrouwen en een man. Boer Brand leert lezen van onderwijzeres Lena en zijn vrouw Keet wil een kind van hen. Vierde speelfilm van Van Warmerdam laat hem zelf, Annet Malherbe en Ariane Schluter kostelijk spelen met visuele en verbale vondsten. Ned.3, 21.40-23.19u.

Daun di atas bantal / Leaf on a Pillow (Garin Nugroho, 1998, Indonesië). Morele verontwaardiging voert boventoon in verhaal over zwerfkinderen in Yogjakarta, waarvan de meesten op tragische wijze om het leven komen – onthoofd bij een tunnelingang, als ze gezeten op een trein niet goed opletten, of vermoord door een vuige bende. De kinderen worden gespeeld door echte zwerfkinderen. Canvas, 22.35-0.05u.

.Nixon (Oliver Stone, 1996, VS). In Oliver Stone's spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president van Amerika nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Oliver Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. ARD, 23.35-2.40u., tweetalige uitzending.

.West Beyrouth (Ziad Doueri, 1998, Frankrijk/Libanon). Libanese regisseur maakte met Frans geld een indrukkende film over het verscheurde Beiroet van 1975. Zowel een geloofwaardige tekening van het leven van een groepje moslim-pubers, die de werkelijkheid als een spannend jongensboek ervaren, als een goed beeld van de chaos en het drama dat de Libanese hoofdstad vele jaren in zijn greep hield. BBC2, 1.00-2.45u.

.The Four Seasons (Alan Alda, 1981, VS). Speelfilmdebuut van Alan Alda is een charmante, door de gelijknamige muziek van Vivaldi gekenmerkte komedie over drie echtparen van in de veertig, die elk jaargetijde met elkaar een korte vakantie doorbrengen. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld door halfdronken confidenties en verborgen angsten. BBC1, 1.40-3.25u.

Der Stoff, aus dem die Träume sind (Alfred Vohrer, 1972, West-Duitsland). Thriller naar bestseller van Johannes Mario Simmel. Twee journalisten vallen ten prooi aan internationaal spionagecomplot. ARD, 2.40-4.55u.

.Random Harvest (Melvyn LeRoy, 1942, VS). Eertijds succesrijk staaltje Hollywoodsentiment, naar roman van James Hilton. Oorlogsveteraan Ronald Colman is na ongeluk vergeten dat hij gelukkig huwelijksleven leidt met zangeres Greer Garson. Zij treedt als secretaresse bij hem in dienst. Maandag, BBC2, 11.50-13.50u., zwart-wit.

Some Kind of Hero (Michael Pressman, 1982, VS). Richard Pryor als Vietnamveteraan in even innemende als ongemakkelijke komedie met melodramatische inslag. Maandag, SBS6, 15.20-16.55u., onderbroken door reclame.