Politiefilm Lek viermaal bekroond

De politiefilm Lek van regisseur Jean van de Velde won gisteravond op slotgala van het Nederlands Film Festival vier Gouden Kalveren.

Een prijzengala voor de beste Nederlandse filmprestaties van het jaar, waar een enkele film – Lek – er met de belangrijkste onderscheidingen vandoor gaat en de regisseur, Jean van de Velde, afwezig is: kan dat een verrassende avond opleveren? Merkwaardigerwijs lukte het voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van het Nederlands Film Festival om een vlekkeloos en bezield slotgala te organiseren, vol emotie en elegantie. Misschien kwam het door de afwezigheid van rechtstreekse televisieverslaggeving, dat obligate balletjes en stuntelende presentatoren plaatsmaakten voor een swingend feest van en voor filmmensen. Acteur Gijs Scholten van Aschat, bijgestaan door drie zangeressen en het Orkater Showorkest, vond precies de juiste toon van respect. Van de vijf nominaties voor de politiefilm Lek werd alleen die voor actrice Ricky Koole niet verzilverd. Met een recordaantal van vier Gouden Kalveren (beste film, regie, scenario en acteur Viktor Löw) passeerde Lek gemakkelijk zijn enige rivaal, Maria Peters' Kruimeltje, die zonder Kalf naar huis moest.

Met een rake kunstgreep onderving het Festival de afwezigheid van regisseur, coscenarist en coproducent Van de Velde, die een halfjaar met zijn gezin aan het onthaasten is in de Stille Zuidzee. Een bewoonster van het Cook Island bezorgde op een video de aan het strand zittende Van de Velde zijn regie-Kalf; hij leek verrast en zei dat hij ermee ging zwemmen.

Alleen actrice Willeke van Ammelrooy doorbrak het prijzenmonopolie van Lek; voor haar rol in de Elsschot-verfilming Lijmen Het Been kreeg zij de actriceprijs. Volgens de winnares betekent dat dat haar eerste Kalf (in 1995 voor Antonia) geen toevalstreffer was. De enige andere correctie op de totale overwinning van Lek was de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor Erik de Bruyns regiedebuut Wilde Mossels, geprezen als een breuk met de gevestigde filmorde.

De jury van het Festival schonk een speciale prijs aan documentaireproducent Pieter van Huystee, die dit jaar elf films in competitie had – een kwart van het hele aanbod aan lange en korte documentaires. Bovendien won een van de elf, Heddy Honigmanns Crazy, de prijs voor de beste lange documentaire. De prijs voor de beste korte documentaire ging naar Carin Goeijens' De nieuwerwetse wereld. De prijs voor de beste korte film ging naar Jesse de Jongs gestileerde homemovie Een intens realistisch doch romantisch liefdesdrama.

De hoofdsponsor van het Festival deelde gisteravond twee prijzen uit: een publieksprijs van 30.000 gulden voor Lek en een prestatieprijs van 20.000 gulden voor zowel regisseur Steven de Jong als acteur Rense Westra van de Friese productie De Fûke. De twintigste editie van het Nederlands Film Festival werd afgesloten met nog slechts een miniem tekort op de begroting.