Partij Chirac geeft indirect corruptie toe

Vooraanstaande leden van de RPR, de partij van de Franse president Jacques Chirac, hebben indirect toegegeven dat de partij financiële corruptie heeft bedreven door amnestie voor de verantwoordelijken te bepleiten.

Het ondubbelzinnigst in zijn pleidooi voor amnestie was Patrick Devedjan, vertrouweling van de president en woordvoerder van de RPR, die zei dat de president ,,een streep door het verleden'' zou moeten halen en zou moeten uitleggen dat ,,iedereen, de RPR natuurlijk ook, er illegale financiële praktijken op na heeft gehouden''. Op de vraag of hij voor amnestie pleitte, zei Devedjan: ,,Waarom niet, maar onder bepaalde voorwaarden.'' Zijn partijgenoot Alain Juppé, oud-premier, zei dat ,,iedereen weet'' dat de financiering van de politiek tot begin jaren negentig ,,zich aan geen enkele regel hield''.

Het idee van amnestie is door vooral de PS, de socialistische partij van premier Lionel Jospin, direct fel bekritiseerd. François Hollande, de tweede man van de partij, noemde amnestie ,,de slechtste van alle mogelijke reacties''. Ook Elisabeth Guigou, minister van Justitie, zei het ,,erg belangrijk'' te vinden dat ,,het recht zijn beloop heeft en wel voor iedereen''.

De uitlatingen van de drie RPR-prominenten staan haaks op de verontwaardigde ontkenningen van de president zelf, vorige week, toen de memoires van een oud-medewerker die hem aanwijst als het brein achter een groot smeergeldsysteem, gepubliceerd werden. Ook beschuldigde hij zijn politieke rivalen van ,,manipulatie''. Mogelijk achten de president en zijn adviseurs dit aanvankelijke verweer inmiddels moeilijk staande te houden. Mogelijk ook zijn de suggesties van enkele van zijn partijgenoten bedoeld om de publieke opinie te peilen.