Palestijnen gedood bij rellen op Tempelberg

Zeker zeven Palestijnen zijn gisteren gedood bij botsingen met Israelische troepen op de Tempelberg in Jeruzalem, die de op twee na heiligste islamitische plaatsen herbergt. Er vielen naar schatting 220 gewonden bij de zeer ernstige onlusten na afloop van het Vrijdaggebed, aldus Palestijnse bronnen. Veel van de slachtoffers werden getroffen door rubberen kogels die werden afgevuurd door het Israelische leger. Onder de gewonden zouden ook tientallen Israelische militairen en politiemannen zijn.

De onlusten breidden zich vervolgens uit naar Ramallah, Bethlehem, Hebron en Nablus, waar Palestijnen de straat opgingen en met stenen gooiden naar Israelische militairen. In een voorstad van Jeruzalem raakten vijf vakantiegangers gewond toen hun toeristenbus met stenen werd bekogeld. Palestijnse zegslieden beschreven de situatie op de Westelijke Jordaanoever als zeer gespannen. Volgens hen was meer geweld te verwachten.

De Israelische premier, Ehud Barak, beschuldigde de Palestijnen ervan achter de rellen te zitten. Volgens getuigen begonnen Palestijnen met stenen te gooien naar joden die bij de Klaagmuur waren komen bidden voor het joodse nieuwjaar en de sabbat.

Donderdag hadden zich ook al rellen voorgedaan bij een bezoek van de leider van de rechtse Likud-oppositie, Ariel Sharon, aan de Tempelberg, die de Arabieren Haram as-Sharif noemen. Diens bezoek aan het gebied, waar de Koepel van de Rots- en de Aqsa-moskee staan, stuitte op verzet van honderden Palestijnen. Sharon wilde met zijn bezoek laten zien dat Israel het nog steeds voor het zeggen heeft op de Tempelberg. Palestijnse autoriteiten beschuldigden de joodse leider er gisteren van met ,,zijn provocaties een heilige oorlog te willen ontketenen''. Gisteren waren de rellen veel omvangrijker, omdat een grote menigte ter gelegenheid van de islamitische rustdag er was komen bidden. Het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen, dat afgelopen zomer dichtbij een ontknoping leek, zit nu in een impasse waarbij de toekomst van Jeruzalem en de soevereiniteit over de heilige plaatsen een groot struikelblok vormen. De laatste dagen hebben zich verscheidene incidenten voorgedaan. Een Palestijnse politieman schoot gisteren tijdens een gemeenschappelijke patrouille in de buurt van de Palestijnse stad Khalkilya een Israelische collega dood. In de Gazastrook brachten onbekende daders woensdag bommen tot ontploffing toen een Israelische legerpatrouille passeerde. Eén Israelische militair werd gedood.