Opleving Wall Street door Apple van korte duur

Van de opleving die de effectenbeurs van New York donderdag liet zien na dagen van verlies, was gisteren niet veel meer over, zo meldt het ANP. Zowel de hightech-graadmeter Nasdaq als de Dow-Jonesindex van dertig industriële aandelen gaven terrein prijs.

Dat resulteerde in een verlies van 105,63 punten op 3.672,69 voor de Nasdaq en in een verlies van 173,14 punten op 10.650,92 voor de Dow Jones. In procenten een daling met respectievelijk 2,8 en 1,6.

De belangrijkste `boosdoener' op Wall Street was computerfabrikant Apple. Die kwam met de mededeling dat de winst in het vierde kwartaal ruim onder de prognoses zal blijven wegens een vermindering van de verkoop.

De winstwaarschuwing, donderdag nabeurs gegeven, trof doel. Apple kelderde met ruim 51 procent. Ook andere pc-fabrikanten en aanverwante fondsen moesten eraan geloven.

Een winstwaarschuwing van UAL Corporation, het moederconcern van United Airlines, had een negatief effect op de hele luchtvaartsector. UAL zelf verloor 4,5 procent, het verlies van Northwest Airlines (de Amerikaanse partner van KLM) was opmerkelijk genoeg met 8,8 procent nog groter.

Het waren vooral de chemie en de farmacie die de Dow Jones nog enigszins op de been hielden. Zo was het chemiereus Du Pont die met een winst van ruim 4 procent de winnaarslijst van de Dow aanvoerde.