Olympische helden

In 1990 werd Emile Zatopek door de (toen nog Tsjechoslowaakse) regering in ere hersteld. Op een bijeenkomst in Praag verontschuldigde minister Vacek van defensie zich bij de voormalige 67-jarige majoor, die na het neerslaan van de Praagse Lente in 1969 om politieke redenen uit het leger was gezet. Zatopek wordt beschouwd als de meest succesvolle sportman van het voormalige Tsjechoslowakije. Hij behaalde vier gouden olympische medailles, was drie keer Europees kampioen en bracht achttien keer een wereldrecord op zijn naam. Zatopek beleefde zijn mooiste Spelen in 1952. De langeafstandsloper, bijgenaamde `de locomotief', won in Helsinki de 5.000 meter, de 10.000 meter en de marathon. Op de eerste zondag van de Spelen demonstreerde Zatopek zijn grote vorm door de tien kilometer met bijna zestien seconden voorsprong op zijn naaste rivaal, de Fransman Mimoun, te beëindigen. Zatopek liep in een bijna aanstootgevende stijl, zuchtend en stampend. De vijf kilometer werd een schitterend gevecht tussen Zatopek, de Duitser Schade, de Fransman Mimoun, de Belg Reiff en de Britten Pirie en Chataway. Zatopek bleek ook te kunnen sprinten en liep al zijn concurrenten er uit. Zelfs bij zijn debuut op de marathon bleek hij niet te verslaan. Vier jaar eerder had Zatopek al de zilveren medaille op de 5.000 meter en de gouden medaille op de 10.000 meter behaald. Daarom werd Zatopek een gevierd man in zijn land.