München kan feest niet missen

Wat ooit moet zijn begonnen als een gemoedelijk oogstfeest, is anno 2000 uitgegroeid tot een commercieel massaspektakel van ongekende omvang: de traditionele Oktoberfeesten in Duitsland, in het bijzonder in de zuidelijke deelstaat Beieren en nog meer in het bijzonder in de Beierse hoofdstad München.

Dit keer duren ze niet, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was, zestien maar achttien dagen (tot en met dinsdag 3 oktober, tevens een nationale feestdag). De grootste biertent (Hofbräu) op de Theresienwiese telt 10.000 zitplaatsen, de kleinste dertig (Eiscafé Clark).

De langere duur van feestmarathon staat vermoedelijk garant voor nieuwe records, niet alleen liters bier en aantallen bezoekers, maar ook in omzet, mede doordat de bierprijs werd verhoogd. Een Mass (de veelgetapte aarden of glazen kruik met één liter bier) kost dezer dagen tussen de 11,20 en 12,60 mark (1999: van 10,70 tot 11,80 mark).

Zo verknocht als men in Beieren is aan het festijn, zo onmisbaar in het evenement inmiddels geworden voor München. De economische revenuen van de Oktoberfeesten voor de stad worden, benevens de gratis reclame, dit jaar geraamd op meer dan anderhalf miljard mark. Ook dat is een record.

(Foto's Evelyne Jacq)