Mannenbasketbal

In het mannenbasketbal was bijna sprake van een verrassing. De torenhoge favorieten Verenigde Staten ontsnapten in de halve finale tegen Litouwen. Met nog maar één seconde op de klok en een stand van 85-83 in het voordeel van de duurbetaalde profs uit Amerika op het scorebord, wierp Sarunas Jasikevicius een driepunter. Als de bal in de basket was gegaan, hadden de Amerikanen slechts de wedstrijd om het brons mogen spelen. En was de kritiek vanuit eigen land waarschijnlijk vernietigend geweest. Maar de bal miste doel, waardoor niet Litouwen maar Amerika de finale van het basketbaltoernooi mag spelen. Daarin is morgen Frankrijk de tegenstander. Litouwen ontmoet in de strijd om het brons Australië.

Amerika begon sterk tegen Litouwen, waarvan het in de voorronde na een moeizaam begin toch redelijk eenvoudig had gewonnen. Bij rust keken de profs uit de National Basketball Association tegen een 48-36 voorsprong aan. Maar na de pauze kregen de Amerikanen moeite met hun concentratie, wat leidde tot onzuivere passes en onnodig balverlies. Litouwen profiteerde daarvan en kroop langzaam maar zeker steeds dichterbij. De zege was de Litouwers echter net niet gegund. "Als iemand ons voor de Spelen had gezegd dat we met maar twee punten van Amerika zouden verliezen, had niemand dat geloofd", zei Tomas Maselius, speler van Litouwen, na afloop van het duel in de halve finale. "Maar vanavond hadden we écht de kans om te winnen."

"Als we verloren hadden, weet ik niet of we nog wel om het brons hadden gespeeld", zei Ray Allen, één van de Amerikaanse spelers. "En of we onze familie en onze vrienden nog wel onder ogen hadden durven komen."