Manila wil weer met praten over status Mindanao

De Filippijnse president Joseph Estrada wil nieuwe vredesonderhandelingen met het MILF, de grootste islamitische onafhankelijkheidsbeweging op het zuidelijke eiland Mindanao. Estrada heeft rebellen amnestie aangeboden indien ze zich niet schuldig hebben gemaakt aan misdaden. De kontakten tussen het MILF en de regering in Manila werden in april verbroken en de afgelopen maanden zijn de gevechten tussen het rebellenleger en het regeringsleger hoog opgelaaid. Het MILF, dat over zo'n 15.000 strijders beschikt, is een afsplitsing van het MLNF dat enkele jaren geleden een akkoord sloot met de regering over beperkte autonomie. Een derde, veel kleinere en extremistischer organisatie op Mindanao is Abu Sayyaf, die van zich heeft doen spreken door talrijke ontvoering. Het regeringsleger is twee weken geleden begonnen met een offensief tegen Abu Sayyaf, die wordt beschouwd als puur misdadig.