Letse taart met paddestoelen

Je ziet het aan de Tour de France en de Olympische Spelen: de Baltische staten ontworstelen zich aan de slagschaduw van de voormalige Sovet-Unie. Ook op culinair gebied melden deze landen zich aan het venster van de wereld. In het Engelse Bath drijft een zoon van Letse immigranten het tweesterrenrestaurant 'Lettonie'. Van hem het idee voor dit gerecht.

Laat het deeg ontdooien. Verwarm de oven op 200 graden Celsius voor. Pel en snipper de uien en de knoflook. Wrijf de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de ui en knoflook twee minuten lang. Doe er de paddestoelen bij en bak ze in drie minuten gaar. Blus met twee eetlepels balsamico-azijn. Voeg de tijm toe en zout en peper. Leg een plakje deeg in vier ingevette vormpjes en prik met een vork gaten in de bodem. Of rol de plakken samen uit en leg de lap deeg in een ingevette lage ovenschaal (doorsnee ongeveer 22 centimeter). Verdeel het mengsel van de paddestoelen over het deeg. Klop de eieren in een kom met de room, zout en peper los en schenk dit over de vulling van paddestoelen. Bak de taart(jes) in de oven lichtbruin en gaar. Kleine taartjes in 20-25 minuten, een grote in 30-35 minuten. Voor de garnering: Hak de walnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan. Klop een dressing van balsamico-azijn, mosterd, notenolie en olie, zout en peper en schep die door de sla. Verdeel de taartjes of een taartpunt over 4 borden en garneer met sla en noten.