Kritiek op vrijgeven hotel Imbat

`Legionellahotel' Imbat in de Turkse badplaats Kusadasi is vrijgegeven door de Nederlandse touroperators. Toeristen kunnen volgens de reisorganisaties weer veilig naar het hotel. Het besluit is genomen na inspectie door controlebureau De Wit uit Almere.

Dr. L. Beaucourt van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft kritiek op het besluit. Beaucourt nam in opdracht van reisorganisatie Neckermann-België afgelopen maanden monsters van het drinkwater in hotel Imbat. Hij trof er geen legionella aan, maar ontdekte wel dat het water ernstig verontreinigd was met andere bacteriën. Beaucourt: ,,Ik vond Serratia, Citrobacter en Aeromonas hydrophila in miljoenen hoeveelheden, ver boven de Europese normen. Dat is drinkwater waar je buikloop van krijgt.''

Hotel Imbat werd sinds juli door Nederlandse reisorganisaties geboycot nadat een hotelgast uit Apeldoorn er legionella opliep. Sinds 1994 kent het hotel terugkerende besmettingen. De gast uit Apeldoorn was het 32ste geval.

Beaucourt heeft kritiek op het Nederlandse onderzoeksbureau De Wit. ,,Ik heb weinig vertrouwen in de handelwijze van dat bureau'', aldus Beaucourt. ,,De Wit inspecteert namens de touroperators de veiligheid in het hotel, sluit daarna met het hotel een contract af als adviseur en verklaart vervolgens als inspecteur het hotel risicovrij. Dat riekt naar commercie.''

G. van Seeters van bureau De Wit geeft toe dat zijn bureau na de inspectieopdracht uit Nederland ook een beheersopdracht van het hotel heeft aangenomen. De dubbelfunctie noemt hij ,,ongelukkig''. Van Seeters: ,,In de toekomst worden inspectie en advisering ondergebracht in aparte vennootschappen.'' Neckermann België laat weten dat de hotelier gevraagd zal worden maatregelen te treffen.

DISCUSSIEwww.nrc.nl