Kezman?

Met een doelpunt en een assist stond Mateja Kezman aan de basis van de zege van PSV op Manchester United in de Champions League. Is de Joegoslaaf nu definitief doorgebroken in Nederland?

Alfons Groenendijk, speler FC Utrecht: ,,Kezman werd door een deel van de Nederlandse pers al na drie weken afgeschreven. Het is echter veel te vroeg om zijn spel nu al aan een nauwkeurige analyse te onderwerpen. Kezman is een prima voetballer. Dat doelpunt tegen Manchester zegt voldoende: op snelheid een verdediger passeren en vanuit een moeilijke hoek hard raak schieten. Hij zal die treffer in die toekomst ongetwijfeld door nog meer doelpunten laten volgen. Kezman beschikt over een prima techniek. Dat belooft wat, als straks Van Nistelrooij, Bruggink en Kezman samen gaan spelen. PSV is bij de aankoop van Kezman niet over één nacht ijs gegaan. Spitsen kosten veel. Van een transferbedrag van 25 miljoen gulden kijk ik niet op. Zolang het maar een aanvaller met kwaliteiten is.''

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,Kezman is een jonge voetballer die nog moet acclimatiseren in Nederland. Maar als iemand van die leeftijd al in de selectie van Joegoslavië staat, moet het wel een talent zijn. Tegen Manchester heeft Kezman laten zien dat we nog veel van hem kunnen verwachten. Of PSV te veel geld voor hem heeft betaald? Als het transfersysteem verandert wel. Als de huidige regels van kracht blijven, heeft PSV een uitstekende deal gedaan. Gezien het bedrag dat PSV voor hem heeft betaald, is het niet vreemd dat Kezman kritisch wordt gevolgd.''

Bart Latuheru, speler NEC: ,,Na de wedstrijd tegen Manchester heeft iedere Nederlandse voetbalkenner kunnen zien dat Kezman een goede speler is. Zijn maniertjes wekken irritatie op: dat vallen, zijn gevraag om kaarten, dat duwen van hem en meer van die ongein. Dat zijn we in Nederland niet gewend. Kezman is echter een geboren winnaar. Ten koste van alles wil hij met PSV punten pakkken. In het begin van de competitie speelde hij niet geweldig. Indachtig de Nederlandse voetbalcultuur werd hij door alles en iedereen afgebrand. Na dat prachtige doelpunt tegen Manchester is hij opeens de grote held. Pas op het eind van het seizoen kunnen we hem echt beoordelen. Wat me opvalt aan zijn manier van voetballen? Hij is snel, behendig en heeft een goede balbehandeling. Een transferbedrag van 25 miljoen is niet te veel voor een spits als Kezman. Betaal je dat voor een 30-jarige, dan krijg je een ander verhaal.''

Björn van der Doelen, speler PSV: ,,Kezman begon moeizaam aan dit seizoen, maar daar keek ik niet van op. Hij is jong en komt uit een andere cultuuur. Dan is het lastig wennen aan een nieuw land en een ander systeem van spelen. Tegen Manchester was hij erg goed, maar dat betekent niet dat hij vanaf nu elke wedstrijd de sterren van de hemel speelt. De progressie die Kezman boekt, is prima voor PSV. Straks spelen we met Van Nistelrooij, Kezman en Bruggink. Spitsen zijn tegenwoordig niet goedkoop. De toekomst zal moeten uitwijzen of de som geld die Kezman gekost heeft een goede investering was. Ach, van Van Nistelrooij werd ook gezegd dat die zeventien miljoen die PSV voor hem betaalde weggegooid geld was.''

Martin Jol, trainer RKC: ,,Kezman is nu doorgebroken in Nederland, daarover mag geen twijfel bestaan. Tegen Manchester was hij continu gevaarlijk, hij bleef acties maken. Bovendien bleef hij zichzelf, hij acteerde niet op het veld. Het is logisch dat Kezman kritisch wordt gevolgd door voetbalsupporters en de media. Als je een prijskaartje van 25 miljoen gulden om je nek hebt hangen is dat niet vreemd. Als Kezman blijft spelen zoals tegen Manchester, zal hij al zijn critici over de streep trekken. Of hij hard werd aangepakt door de pers? Viel wel mee. Er werd alleen vaak geschreven dat hij zo'n wilde speler zou zijn. Ach, wat betekent die 25 miljoen nu helemaal? Misschien is Kezman over een jaar het dubbele waard. PSV heeft een prima traditie op het gebied van het aankopen van talentvolle spelers. Met de transfer van Kezman heeft de club goede zaken gedaan.''