`Hertelling gewenst in Joegoslavië'

De presidentskandidaat van de Servische oppositie, Vojislav Koštunica, heeft alle landen gisteren opgeroepen mee te helpen bij een hertelling van de stemmen die zondag bij de presidentsverkiezingen in Joegoslavië zijn uitgebracht.

Koštunica noemde dit een `grote concessie' aan de huidige president, Slobodan Miloševic. Deze stuurt aan op een tweede ronde in de Joegoslavische presidentsverkiezingen.

Koštunica nodigde met name Griekenland uit bij de hertelling van de stemmen. Griekenland is volgens hem `een vriend van Servië en de wieg van de democratie'. Beiden landen hangen het orthodox geloof aan.

Eerder wees de Servische oppositie een oproep van de Grieken af om alsnog de tweede ronde in de verkiezingen aan te gaan. Volgens de centrale kiescommissie is een tweede ronde nodig omdat Koštunica noch Miloševic een absolute meerderheid heeft behaald. ,,De waarheid is de waarheid'', zei een woordvoerder van de Servische oppositie. ,,En de waarheid is dat Koštunica heeft gewonnen.''

De hoofdaanklager van het Joegoslavie Tribunaal in Den Haag, Carla Del Ponte, heeft Koštunica gisteren gewaarschuwd mee te werken met het tribunaal. ,,Als Koštunica wil samenwerken met Europa, moet hij samenwerken met het tribunaal'', aldus Del Ponte. Eerder heeft de oppositie-kandidaat verklaard dat uitlevering van Miloševic `geen eerste prioriteit' is.

Tienduizenden demonstranten gaven gisteren opnieuw gehoor aan de oproep van de oppositie om te protesteren tegen het aanblijven van Miloševic. Duizenden scholieren en studenten verlieten hun klaslokalen, gevolgd door hun leraren en professoren. De komende dagen wil de oppositie het dagelijks leven in Servië lam leggen.

De Joegoslavische ambassadeur in Rusland en broer van de president, Borislav Miloševic, heeft gewaarschuwd tegen de vroegtijdige euforie van de oppositie. ,,Zij kunnen wellicht de president leveren, maar mijn broer kan premier worden.'' Volgens officiele uitslag van de federale parlementsverkiezingen, die afgelopen zondag gelijktijdig met de presidents-verkiezingen werden gehouden, hebben Miloševic en de zijnen de meerderheid in het parlement.