HCG helpt GTI door dip industrie

GTI betreedt met de overname van HBG-dochter HCG de markt van de lichte industrie. Een opsteker, meent topman Westerhoud. ,,Niet dat HCG nu de redding is van GTI, het is eerder andersom.''

De werknemers van de werktuigbouwer HCG, waar nu 1.200 mensen werken, zijn na de overname door de technische dienstverlener GTI niet zeker van hun baan. Directievoorzitter J. Westerhoud zegt, dat er over een half jaar meer duidelijkheid moet zijn: ,,Ik sluit ontslagen echter niet uit.''

Met de overname van de dochter van Hollandsche Beton Groep (HBG) wordt GTI – met 8.000 werknemers – de grootste industriële technisch dienstverlener van Nederland. Westerhoud heeft zijn doel bereikt, zegt hij: een entree in een markt van lichte industrie. Dus niet alleen maar staal, maar nu ook het fijnere, kwalitatieve roestvrij staal. Westerhoud zegt door de voorgenomen overname ,,een tevreden man'' te zijn.

De markt van de zware industrie is volgens Westerhoud momenteel `afwachtend' en een van `uitgestelde investeringen'. Dat noodzaakt tot andere disciplines. GTI is nu een `multidisciplinaire aanbieder'. ,,Maar niet dat HCG nu de redding is van GTI. Integendeel, die redding is eerder andersom. We hebben al eerder gezien dat bouw- en installatietechniek niet zo goed samengaan, al zou je dat wel verwachten'', zegt Westerhoud over de huidige eigenaar van HCG. In 1998 nam GTI al HBG-dochter CEI Electrotec in België over. ,,Wat dat betreft kun je stellen dat ook HCG, net als CEI, veel beter bij ons past dan bij HBG.''

Westerhoud is vooral in zijn nopjes met het HCG-onderdeel FIB, dat zich meer toelegt op de wat fijnere industrie. Het van oorsprong Friese familiebedrijf levert aan bedrijven die hoge eisen stellen aan de kwaliteit van metaal, zoals de farmacie en brouwerijen. GTI krijgt met FIB een sterke positie in marktsegmenten als `voeding en genot', farma en papier. ,,FIB draait in een geheel andere cyclus dan de zware industrie en is daardoor veel minder afhankelijk van olie. GTI is hierdoor nu meer in balans en minder afhankelijk van de ontwikkelingen in de zware procesindustrie.''

GTI heeft vorig jaar aangegeven de organisatie te willen stroomlijnen. Verschillende divisies en sectoren werden ingekrompen. Na de overname van HCG verwacht Westerhoud echter geen problemen met de stroomlijning van zijn bedrijf. ,,HCG wordt volledig geïntegreerd. De diensten zijn een aanvulling op de al bestaande divisies.'' Keerzijde van de medaille is het aantal dubbele functies binnen GTI na de overname van HCG. Om hoeveel functies het gaat, weet Westerhoud niet. Vakbond CNV reageerde gisteren overigens positief op de overname.

HCG wordt ondergebracht in de divisie GTI Industrie. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 200 miljoen euro. Het resultaat was `bescheiden'. Voor de Hollandsche Beton Groep reden de industriële werktuigbouwer af te stoten, omdat HCG niet winstgevend genoeg was. Maar Westerhoud maakt zich geen zorgen: ,,Volgend jaar maken we alweer winst.''

Hoewel het bedrijf nu naar eigen zeggen de grootste aanbieder van industriële en technische dienstverlening is, verwacht GTI door overnames van `wat kleinere bedrijven' nog verder te groeien. Westerhoud is echter niet bang zó groot te worden, dat de overheid aan de bel trekt. Na de overname van CEI, werd een procedure in gang gezet voor een eventuele melding bij de Belgische Mededingingsautoriteit.

Westerhout: ,,We bieden weliswaar een hele grote diversiteit. Maar voor andere bedrijven is er nog ruimte genoeg.''