Festival schrijver Hermans van start

,,Een literair saluut aan een veelzijdig en verontrustend schrijver'', zo werd het Willem Frederik Hermans Festival omschreven dat gisteravond begon in De Balie in Amsterdam. Voor een uitverkochte zaal hield Raymond Benders, voorzitter van het W.F. Hermans Instituut, zijn openingstoespraak, waarin hij wees op de recente initiatieven in verband met het werk van de in 1995 overleden schrijver.

Zo werd de bibliografie van alle afzonderlijk verschenen werken van Hermans gepresenteerd door de auteurs Frans Janssen en Sonja van Sterk. Mevrouw Hermans en zoon Ruprecht kregen een exemplaar aangeboden. Om ook een nieuwe generatie lezers voor het werk van Hermans te interesseren werden dit voorjaar middelbare scholen uitgenodigd om een Hermans-editie van de schoolkrant te maken.

Uit de vier inzendingen werd gisteravond de krant van het Barlaeus Gymnasium, waar Hermans zelf op school zat, tot winnaar uitgeroepen. Er was ook een prijs van vijfduizend gulden voor de winnares van de Hermans Essayprijs, Odile Heinders, die de surrealistische poëzie van Hermans had vergeleken met het werk van de Franse dichter Paul Eluard. Schrijfster Hella Haasse hield een diepgravende lezing over Hermans' roman Au Pair, waarin ze de rol van het jonge, ongenaakbare meisje in het werk van Hermans en de verwante Baudelaire analyseerde. Haasse's conclusie luidde dat Paulina, hoofdpersonage in Au Pair, `beeldschoon en fatsoenlijk' is, `maar niet interessant'. Omdat Hermans te verliefd zou zijn geweest op het beeld van dit meisje heeft hij haar niet verder kunnen uitdiepen. Het overigens uitverkochte Hermans Festival duurt nog tot en met zondagavond.