Favoriet Italië mist de volleybalfinale

Joegoslavië heeft zich gisteren ten koste van Italië verrassend geplaatst voor de finale van het olympisch volleybaltoernooi. De Joegoslaven wonnen de halve eindstrijd met 3-0 (27-25, 34-32 en 25-14). In de finale om de gouden medaille ontmoet Joegoslavië zondag Rusland, dat Argentinië met 3-1 de baas bleef.

Een dag eerder hadden de Joegoslaven maar net van Nederland gewonnen. De olympisch kampioen van 1996 werd in de vijfde set met 17-15 verslagen, nadat ook de formatie van bondscoach Toon Gerbrands goede kansen had gehad op de overwinning. Tegen Italië begonnen de Joegoslaven als underdog. De Italianen gelden al jaren als één van de top-volleyballanden, maar op de Olympische Spelen konden zij de favorietenrol opnieuw niet waarmaken. Vier jaar geleden verloren ze de finale van Nederland, op de Spelen van 1992 in Barcelona was Nederland in de kwartfinales ook al te sterk.

Tegen Joegoslavië, waarvan vorige week in de groepswedstrijden in Sydney nog vrij gemakkelijk was gewonnen, had Italië, de pech de uitermate spannende en gelijkopgaande eerste twee sets te verliezen. In de tweede set werden liefst zes setpoints niet benut. Mentaal aangeslagen begonnen de Italianen daardoor aan de derde set. De vooral sterk blokkerende Joegoslaven, die vier jaar geleden de bronzen medaille wonnen, profiteerden daarvan. Met 25-14 werd drievoudig wereldkampioen Italië naar de strijd om de bronzen medaille verwezen. Daarin is Argentinië de tegenstander.

"Deze nederlaag is geen verrassing voor ons", zei de Italiaanse volleybalinternational Andrea Gardini. "De afgelopen elf jaar zijn wij bij elk toernooi zo'n beetje de topfavoriet geweest. Maar soms win je en soms verlies je. Zoals vandaag het geval was. We stonden onder te veel druk, zo simpel is het." De Joegoslavische coach Zoran Gajic roemde juist de mentale weerbaarheid van zijn spelers.

"Mentaal waren wij veel sterker dan de Italianen. Daarnaast speelden mijn jongens met lef en heel veel precisie.