Een ranzige huwelijksmarkt

Hoe kwamen de mensen erbij haar voor hoer uit te maken? Wie een multimiljonair trouwt zonder hem vooraf te leren kennen – dus uitsluitend om zijn geld – kan toch alleen maar een hoer worden genoemd als ze na de huwelijksvoltrekking met hem naar bed gaat? En dat had ze niet gedaan, aldus de 34-jarige Darva Conger, de winnares van de nogal opzienbarende Amerikaanse tv-show Who Wants to Marry a Multi-Millionaire?

Toen hij aan het slot van de show eindelijk tevoorschijn kwam, vond ze hem niet aantrekkelijk. Tijdens hun huwelijksreis naar Barbados hadden ze dan ook aparte kamers, terwijl de chaperone niet van haar zijde week. En zodra ze thuis was, zette ze de echtscheidingsprocedure in werking. Ze had zich laten verleiden door het idee van een betaalde luxe-vakantie in Las Vegas, waar de show werd opgenomen, en nooit gedacht dat zij zou winnen. Het was een onbezonnen avontuur geweest, zei Darva Conger, een vlek op haar blazoen.

Who Wants to Marry a Multi-Millionaire had een serie moeten worden. Maar al meteen na de eerste aflevering, in februari, besloot de tv-zender Fox er voorlopig niet mee door te gaan. Niet alleen omdat de bruid zich ontpopte als spijtoptant, maar ook omdat bruidegom Rick Rockwell lang niet zo brandschoon bleek te zijn als de researchers hadden gedacht. Zo moest hij, op bevel van de rechter, wegens mishandeling van een vorige vriendin uit haar buurt blijven.

Wie van zo'n formule niettemin een Nederlandse versie wil maken, speelt dus met vuur. Marijke Schaaphok, als directeur amusement van Joop van den Ende Productions ook verantwoordelijk voor Ja, ik wil een miljonair, heeft echter verklaard hoe zorgvuldig men te werk is gegaan voor de show die vanavond op RTL4 te zien is. Er is een bonafide miljonair gevonden (multi hoeft hij hier niet te zijn), er zijn vijftig jongedames om uit te kiezen, de miljonair is bereid één van hen een huwelijksaanzoek te doen en allen hebben beloofd op het moment suprème ja te zullen zeggen – tegen een man die pas een minuut eerder ten tonele is verschenen. Het huwelijk wordt op huwelijkse voorwaarden gesloten; wie meteen weer wil scheiden, kan geen aanspraak maken op de helft van 's mans fortuin.

,,This is for real!'' riep de Amerikaanse presentator herhaaldelijk, en dat zal de Nederlandse presentator Carlo Boszhard hem zaterdagavond ongetwijfeld vaak nazeggen. Het blijft immers een hoogst opmerkelijk evenement. Weliswaar zijn de grenzen in het reality-genre de laatste jaren erg opgerekt, maar dit is nog nooit vertoond: een toneel vol trouwlustige singles die zichzelf met wervende woordjes en poses te koop aanbieden. En er kleeft onmiskenbaar iets hoerigs aan. Zoals ze daar staan, op hoge benen, de rechtervoet elegant vóór de linker, roepen ze tegen wil en dank een ranzig beeld op: de meiden die parade maken in het bordeel. Fox jaste de hele affaire er in één avond doorheen. RTL4 melkt de formule de komende week uit tot een vervolgverhaal. Maar er moet en zal getrouwd worden.

Ja, ik wil een miljonair, zaterdag, RTL4, 20.00-21.30u.