Apple halveert in waarde

Het aandeel van Apple is gisteren op de beurs van New York met meer dan de helft in waarde getuimeld. Dat gebeurde nadat de computerfabrikant donderdag nabeurs met de waarschuwing kwam dat haar winst in het vierde kwartaal van dit jaar met 33 procent zou kunnen dalen.

Apple, de pionier op het gebied van de personal computer, schreef de winstval gisteren toe aan een wereldwijde stagnatie in de maand september. Een dag eerder was de koers van Apple nog met 9 procent gestegen.

Onaangenaam verraste beleggers straften het aandeel onmiddellijk af en de koers zakte met 27 dollar in tot 26,4 dollar. De reactie van de markt deed Apple in één dag zo'n 10 miljard dollar in waarde verminderen. De handel in het fonds was twintig keer zo groot als het dagelijkse gemiddelde van Apple.

,,Wij hebben duidelijk een verkeersdrempel geraakt,'' zei oprichter en topman Steve Jobs van Apple.

De aankondiging van Apple kwam nadat de markten net de winstwaarschuwing van een week eerder van chipsfabrikant Intel hadden verwerkt. Deze week kwam ook al het nieuws dat Paul Allan, mede-oprichter van Microsoft, één van de twee topmensen bij Microsoft is die hun functie per ingang van 1 oktober neerleggen, nieuws dat beleggers in technologiefondsen onrustig maakte.

In juli lanceerde Apple de Cube, een computer met één enkele microprocessor in een klein doosje, de Power MacG4 Cube. Maar met de verkoop ging het minder goed dan Apple verwachtte. In september viel ook de verkoop van andere producten, vooral voor onderwijsdoeleinden, zwaar tegen.

Andere technologiefondsen werden in de koersval van Apple meegesleurd. Gateway verloor bijna 13 procent, Dell bijna 8 procent, Hewlett-Packerd een dikke 6 procent en Compaq ruim 2 procent. Ook veel aanverwante technologiefondsen duikelden. Zo gingen Microsoft, IBM en Intel met behoorlijke verliezen het weekeinde in.