Amerikanen gaan anders controleren

De Amerikaanse atletiekbond USATF laat de dopingcontroles in de toekomst over aan een onafhankelijk orgaan. Het IOC en de USATF kwamen dat gisteren in Sydney overeen.

De Wereld Anti-Doping Commissie (WADA) zal bij alle atletiekwedstrijden, waaraan Amerikaanse atleten deelnemen, controles verrichten en mogelijke dopinggevallen onderzoeken. Het IOC wil nog een stap verder: alle dopingcontroles bij alle sportwedstrijden moeten door een derde onafhankelijke partij worden uitgevoerd.

De USATF werd deze week in verlegenheid gebracht door de affaire rond de kogelstoter en echtgenoot van atlete Marion Jones. De USATF had verzwegen dat Hunter dit jaar al vier keer eerder positief was bevonden. De affaire sterkte het IOC in zijn mening dat het Amerikaanse dopingprogramma niet deugt. Desondanks verwelkomde het IOC gisteren het Amerikaanse initiatief. Vice-voorzitter Dick Pound noemde het een `moedig' besluit. ,,Amerikanen willen altijd het heft in eigen handen hebben. Dit is dan ook een grote stap voorwaarts'', zei de Canadees.

Volgens olympische officials heeft Amerika een lange geschiedenis van verzwegen dopingzaken. De voorzitter van de medische commissie, prins Alexandre de Mérode, beschuldigde de USATF maandag jongstleden van het verzwijgen van vijf positieve gevallen tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. De vermeende positieve atleten zouden tijdens de Spelen zelfs medailles hebben gewonnen.

De USATF deed de beschuldigingen af als nonsens. ,,Het betrof geen vijf, maar acht atleten, die allen trouwens vrijuit gingen. Het ging namelijk om een onschuldig kruidendrankje'', meldde voorzitter Craig Masback eerder deze week. De beschuldigingen van het IOC werden kracht bijgezet door onthullingen van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF). Volgens Arne Ljungqvist, voorzitter van de antidopingcommissie van de IAAF, heeft de USATF de afgelopen twee jaar vijftien keer verzuimd om positieve dopinggevallen te melden. IOC-lid en olympisch schaatskampioen Johan Olav Koss zei dat er onbehagen heerst bij niet-Amerikaanse atleten. ,,Onder atleten zijn de verzwegen Amerikaanse dopinggevallen een publiek geheim. Ze ervaren het dan ook als niet prettig dat de USATF andere regels hanteert voor Amerikaanse atleten.''

Masback van de USATF geeft toe dat een aantal Amerikaanse atleten positief zijn. ,,Maar onder hen bevindt zich geen enkele atleet die zich voor Sydney heeft gekwalificeerd.''

Het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) vindt het Amerikaanse besluit, een `pas op de plaats', terecht. ,,Amerikanen kunnen als geen ander met de vinger naar anderen wijzen, zoals laatst weer naar de Nederlandse zwemmers. Maar uitgerekend de Amerikanen lieten voor de Spelen in Atlanta weten geen tijd en geld voor dopingcontroles te wille vrijmaken'', zegt woordvoerder Rens Kleij. Volgens Kleij kunnen de Amerikanen een voorbeeld nemen aan Nederland. ,,In Nederland staan de dopingcontrole los van de sportbonden, en zijn dus 100 procent onafhankelijk, precies zoals het IOC nu voorstaat. Wij hebben ons beleid bovendien aangepast aan alle internationale standaarden. De USATF moet maar eens bij ons langskomen''.