VS verkopen opnieuw wapens aan Taiwan

De Verenigde Staten hebben gisteren bekend gemaakt voor meer dan 1,3 miljard dollar aan wapens te willen verkopen aan Taiwan, inclusief 200 moderne, radar geleide lucht-lucht raketten van het type Amraam. Ook Singapore heeft te kennen gegeven dergelijke raketten voor de middellange afstand te willen kopen van de VS. De wapentransactie met Taiwan, die ook bestaat uit de levering van communicatie-apparatuur, artilleriestukken en anti-schip rakatten van het type Harpoon, zal vermoedelijk stuiten op kritiek van China. De VS zijn de belangrijkste wapenleverancier van Taiwan, maar zeggen alleen `defensieve' wapens te willen verkopen. De Amraam-rakketten zullen gaan behoren tot de uitrusting van de vloot van ongeveer 150 F16-gevechtsvliegtuigen die Taiwan al eerder van de VS kocht.