Voorbeschouwing: tijdrit wielrennen

Nog één gouden medaille heeft wielrenster Leontien van Moorsel nodig om zich met zwemster Inge de Bruijn tot `Nederlandse koningin van de Spelen' te laten kronen. Het kan haast niet anders of de derde gouden plak wordt morgen om haar nek gehangen na de tijdrit over 31,2 kilometer in Centennial Park. Nadat Van Moorsel met een verbluffende eindsprint de wegwedstrijd had gewonnen, klaagde ze over de talloze scherpe bochten in het parcours van de tijdrit. Laat `Tinus' maar klagen, dat maakt haar nog scherper dan ze al is.

Toch zal de 30-jarige Van Moorsel op stevige oppositie kunnen rekenen. In de tijdrit wil de Australische Anna Wilson eindelijk scoren, droomt de nummer twee van de wegwedstrijd Hanka Kupfernagel van een machtsgreep en zou de Russische Zoulfia Zabirova voor een verrassing kunnen zorgen. En dan is er nog altijd het Franse fenomeen Jeannie Longo-Ciprelli. De olympisch kampioene van Atlanta op de weg wordt volgende maand 42 jaar. Zullen de `bejaarde' benen van Longo nog één keer kunnen exploderen of komt morgen een meelijwekkend einde aan een grootse carrière? Van Moorsel zal Longo vast niet in haar nabijheid dulden.

Bij de mannen geldt Lance Armstrong als de favoriet. Zo indrukwekkend reed de 29-jarige Amerikaan na zijn ongeluk in de Grand Prix des Nations dat hij alsnog besloot het goud op te halen in Sydney. Voor een tijdrit zegt Armstrong ondanks een zere nek voldoende voorbereid te zijn. De vraag is of de Duitse wielerploeg Telekom met goud, zilver én brons in de wegwedstrijd al verzadigd is. Maar olympisch kampioen Jan Ullrich is in de tijdrit zeker de belangrijkste concurrent van Armstrong. De Duitser is wereldkampioen tijdrijden. Voor de Engelse proloog-specialist Chris Boardman is 46,8 kilometer veel te lang. Maar de Spanjaard Abraham Olano, de Fransman Laurent Jalabert en de Oekraïner Sergej Gonchar zullen zich zeker mengen in de dans om zilver en brons. De Nederlanders zullen op gepaste afstand van het erepodium eindigen. Voor Erik Dekker is een plaats bij de eerste tien een fraaie afsluiting van een spectaculair seizoen.

Prognose: Tijdrit vrouwen: 1. Van Moorsel (Ned), 2. Wilson (Aus), 3. Zabirova (Rus). Mannen: 1. Armstrong (VS), 2. Ullrich (Dui), 3. Jalabert (Fra).

Andere hoogtepunten morgen: hockey, finale mannen: Nederland-Zuid-Korea.