Uitvinding zonder pit

Iedereen zegt steeds maar dat het nu, in de herfst, de juiste tijd is om paddestoelen te eten. Dat kan wel waar zijn, maar ik zit al een poosje uit te kijken naar druiven. Gewone druiven die geen gewone druiven zijn. Het zijn zoete witte druiven. Ook niet zo bijzonder, maar wel bijzonder is dat in de druiven die ik ga kopen, geen pitten zitten. Het zijn Griekse druiven, en aan die druiven kun je goed zien dat de Grieken grote uitvinders zijn. Heel vroeger hadden ze al de mooie toneelstukken en de prachtige marmeren beelden uitgevonden, maar dit is hun allerbeste uitvinding. Want nu hoef je al die pitten niet uit te spugen en ook niet door te slikken. Dat is vooral prettig als je een lekker pitloos toetje wil maken. Let goed op!

Druiven over lengte door de helft snijden. Niet om te controleren of er echt geen pitten inzitten, maar zomaar. Dan zijn ze kleiner en glijden nog makkelijker naar binnen.

Zure room erop. Net zoveel als je lekker vindt, maar natuurlijk niet teveel. Beetje omroeren en hier en daar een beetje bruine suiker strooien. Dat is niet alleen lekker, maar het wordt ook heel mooi. Dan komt het. Wat dit toetje nog bijzonderder maakt. Je raspt voorzichtig, met de kleine nootmuskaatrasp, bovenop de room en de druiven, wat nootmuskaat.

Nootmuskaat op een zoet toetje! Klinkt gek maar kan heel goed. Ook al hebben zelfs de Grieken daar nog nooit van gehoord.