`Transport met 58 Chinezen niet doorgelaten'

De Rotterdamse rechtbank hecht vooralsnog geen waarde aan de theorie dat het beruchte Dover-transport bewust door justitie is doorgelaten. Bij dit transport kwamen in juni van dit jaar 58 illegale Chinezen om het leven.

De rit met de truck, van Rotterdam via Zeebrugge naar Dover, werd volgens het openbaar ministerie voorbereid door in Nederland woonachtige criminelen.

Vijf van de zestien verdachten moesten gisteren voor de rechter verschijnen op een zogenoemde pro forma-zitting. Daarbij wordt een zaak niet inhoudelijk behandeld. President J. Silvis besloot de voorlopige hechtenis van alle vijf verdachten te verlengen.

Justitie verdenkt de vijf onder wie chauffeur Lammert N., zakenman Huub van K. en de in Turkijke geboren Haci (`Martin') D. ook van betrokkenheid bij eerdere gevallen van Chinezen-smokkel.

Raadsman J. Boone van verdachte Haci D. hield de rechtbank voor dat justitie op de hoogte moet zijn geweest van de rit in juni. Hoofdverdachte Gürsel (`Oes') O., die nog altijd voortvluchtig is, werd blijkens het justitiële dossier al sinds maart dit jaar door de politie geobserveerd. Dit gebeurde volgens justitie in een onderzoek naar smokkel van Koerden. Boone ontleent hieraan dat de politie alle voorbereidingen van de dodenrit heeft geregistreerd. Dus moet het transport bewust zijn doorgelaten, aldus Boone. ,,En anders is de staat op grove wijze nalatig geweest.''

Officier van justitie J. Klunder ontkende dat de onderzoekers op de hoogte waren van het aanstaande transport, en wist de rechtbank te overtuigen. President Silvis wees erop dat minister Korthals (Justitie) de theorie van doorlating al in de Tweede Kamer heeft weersproken.

Tegen cliënt Haci D. van Boone zijn overigens zeer belastende verklaringen afgelegd, aldus het justitiële dossier. Zo zou hij tijdens voorbereidende besprekingen chauffeur Perry W. hebben toegezegd dat in de vrachtwagen hooguit 25 mensen werden opgeborgen. Dit omdat in een eerder transport met 52 Chinezen al passagiers in ademnood kwamen.

Die toezegging is Haci D. niet nagekomen, aldus justitie, waardoor hij nu wordt verdacht van doodslag.