Staking Bundesbahn verrast forensen

Zeker een miljoen forensen zijn gisteren in Duitsland onaangenaam verrast door spontane stakingen bij de Duitse spoorwegen. De reizigers wachtten vergeefs op regionale en stadstreinen. Een handvol stakers legde gisteravond een deel van het spoor plat als een waarschuwing aan zijn werkgever. Voor Nederlandse reizigers zijn de acties nauwelijks merkbaar, zegt de NS-verkeersleiding in Utrecht.

De staking begon 's morgens om vier uur in Essen, Dortmund en Düsseldorf. Twee uur later hadden die zich over heel de Bondsrepubliek uitgebreid en hadden spoorwegbeambten het werk neegelegd in onder meer Dresden, Maagdenburg en Rostock. In Frankfurt en München reden vanaf 06.30 de stadstreinen van de S-Bahn niet meer.

De actievoerders willen druk zetten op hun werkgever tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO. Ze noemen het een `waarschuwingsstaking'. Het aantal stakers is evenwel beperkt. De vakbonden tonen aan dat ze met relatief weinig actievoerders grote gevolgen kunnen veroorzaken.

Werknemers van de Duitse spoorwegen houden prikacties om hun eisen voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. De Duitse spoorwegen en de bonden kwamen afgelopen woensdag tijdens hun vierde overlegronde niet tot overeenstemming. Het gaat om een nieuwe CAO voor circa 145.000 mensen.