SLOOM KOKEN

De haastige koker heeft geen zin om te verzinnen, te hakken, te snijden, te koken en daar houdt Albert Heijn rekening mee. In 400 filialen kun je gratis kaartjes met recepten pakken. Op de voorkant staat een foto van het gerecht en de benodigde kooktijd. Op de achterkant het recept en de ingrediëntenlijst. Met een foto van één van die ingrediënten, die met merknaam wordt genoemd. Het is dus niet `rijst', maar `Lassie toverrijst' en `Hero fruit voor vlees' en `AH maïskorrels' en `Struik basisbouillon'.

Volgens Albert Heijn wordt in 80 procent van de gezinnen pas in de winkel besloten wat er die avond op tafel komt en ontbreekt bij het boodschappen doen het handige (mentale) boodschappenlijstje. Vandaar deze service. Ik denk dat het voor Albert Heijn zelf ook heel handig is om die recepten van een merknaam te voorzien – in verband met de broekzak-vestzak verdiensten. Elke twee weken verschijnen er voor de slome koker twaalf nieuwe recepten.

Nog even en we hoeven onze hersenen en benen helemaal niet meer te gebruiken. Dan reikt de supermarkt ons bij de ingang een voedselpakket aan waarin alles zit wat we nodig hebben: receptkaart, benodigde pakken, zakken, blikken, dozen en flessen. Voor kokers die hun fantasie nog niet overboord wensen te zetten wijs ik op het Engelse kookprogramma dat elke weekdag op BBC2 te zien is. In `Ready Steady Cook' krijgen de koks vijf verrassende ingrediënten voorgeschoteld waarmee ze iets lekkers moeten maken. De bereiding van het volgende recept voor vier personen – groene asperges op z'n Thais – gaat als volgt: Kook de asperges waarvan het onderste harde stuk is afgesneden drie minuten. Laat ze uitlekken. Fruit de gesnipperde sjalotjes in olie. Voeg het gehakt en twee eetlepels water toe. Bak het al roerend gaar. Voeg krabvlees, nampla en oestersaus toe. Bak alles nog eens drie minuten. Giet de met water aangemaakte maïzena in de pan om het vocht te binden. Roer dan het losgeklopte ei door het mengsel. Zodra het ei stolt wordt dit pittige gehakt over de asperges geschept.