Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Ruim aandacht voor Rwanda. De Nederlandse zangers Frank Boeijen en Stef Bos namen er voor de jubilerende hulporganisatie Memisa met vijftien oorlogsslachtoffers een cd op. Tegen de achtergrond van Afrikaanse Nederpop vertellen weesmeisjes hun gruwelijke ervaringen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een reportage over zwervers die van Schiphol hun thuis hebben gemaakt. En: een interview met de joods-Amerikaanse schrijver Norman Finkelstein die het geruchtmakende boek De holocaust-industrie schreef. Ned.3, 22.30-22.57u.

SPORT

Olympische Spelen. Ned.2, vanaf 19.00u.: hoogtepunten en reportages. Op hetzelfde net, vanaf 0.00u.: kano, wielrennen, paardensport, voetbal, boksen en volleybal. BBC1, vanaf 1.00u.: `Olympic Grandstand', met onder meer kanovaren, wielrennen, voetbal, boksen en zeilen.

PRAATPROGRAMMA'S

Een geweldige tijd! Paul Witteman praat met hoogleraar Jaap van den Herik over intelligente computers en het menselijke brein. Ned.3, 21.00-22.00u.

INFORMATIEF

Die Mauer in den Töpfen. Reportage over de Berlijnse Muur die ruim tien jaar geleden viel. Zijn de twee Duitslanden in deze periode dichter bij elkaar gekomen? De makers van Die Mauer betwijfelen dat. ARD, 21.45-22.30u.

Gouden Kalveren. René Mioch en Monique van de Ven in gesprek met de winnaars van de zojuist uitgereikte Gouden Kalveren. RTL5, 22.00-23.00u.

MUZIEK

Krezip. Muziekspecial over de band Krezip. De jonge Tilburgenaren werden zeven dagen door een camerateam gevolgd. Ned.2, 21.18-22.05u.

FILM

.Grumpy Old Men (Donald Petrie, 1994, VS). Jack Lemmon en Walter Matthau - een goude koppel in bejaarde klassiekers als The Odd Couple en The Front Page - werden herenigd voor `warm verhaal' over twee samen oud (en weduwnaar) geworden buurmannen die al zesenvijftig jaar lang elkaars bloed kunnen drinken. RTL4, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

F.I.S.T. (Norman Jewison, 1978, VS). Sylvester Stallone kampt met Rocky-imago in politieke publieksfilm over opkomst en ondergang van Hoffa-achtige vakbondsleider in het Ohio van de jaren dertig. Ook met Rod Steiger, Peter Boyle, Melinda Dillon. Net5, 20.30-23.10u., met reclame.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). Luchtige, vooral op one-liners drijvende satire waarin Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton in clubverband zinnen op wraak op hun echtgenoten die voor een nieuwe, jongere vrouw hebben gekozen. Minder grimmig dan zeg The War of the Roses of She-Devil. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Chase (Adam Rifkin, 1994, VS). Ondermaats komisch rommelpotje waarin voortvluchtige, onschuldig veroordeelde Charlie Sheen rijkeluisdochter Kristy Swanson ontvoert en op de hielen wordt gezeten door politie en de jakhalzen van de reality-tv. Veronica, 21.10-22.35u., onderbroken door reclame.

.Dead Man Walking (Tim Robbins, 1995, VS). Op feiten gebaseerde, door Robbins geschreven en geregisseerde speelfilm is een even genuanceerd als indringend drama dat de misdadigheid van de doodstraf aantoont. Susan Sarandon kreeg Oscar voor rol van non die de ter dood veroordeelde moordenaar en verkrachter Sean Penn begeleidt in zijn laatste dagen tot aan zijn executie. VRT1, 21.45-23.43u.

Assassination (Peter Hunt, 1987, VS). Actiethriller voor Charles Bronson. Als veiligheidsagent dient hij zich te ontfermen over eigenwijze presidentsvrouw Jill Ireland. SBS6, 23.00-0.30u., onderbroken door reclame.

.1941 (Steven Spielberg, 1979, VS). Pijnlijk geflopte, destijds peperdure klucht waarbij Spielberg zich een jongen waande met heel duur speelgoed: vliegtuigen, duikboten, alles gaat de lucht in als Californië vreest voor een Japanse invasie. Het idioom is dat van de MAD-parodieën op Hollywoodoorlogsfilms, de stijl is die van een live-tekenfilm. Net5, 23.10-1.10u., met reclame.

Dr. Giggles (Manny Cotto, 1992, VS). Bloederige, eendimensionale griezelthriller waarin uit inrichting ontsnapte psychopaat Larry Drake grotesk uit moorden gaat in zijn geboortedorp. RTL4, 23.25-1.10u., met reclame.

Siberia (Robert Jan Westdijk, 1998, Nederland). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 23.35-1.00u.

Bad Lieutenant (Abel Ferrara, 1991, VS). Harvey Keitel speelt rol van zijn leven in karakterstudie over getroubleerde katholieke held, in het dagelijkse leven een corrupte, aan drugs en gokken verslaafde politie-inspecteur. Regisseur Ferrara volgt hem als in een documentaire en gaat zich aan het slot te buiten aan religieuze extase. ZDF, 1.05-2.40u., nagesynchroniseerd.

The Last Days of Pompeii (Ernest B. Schoedsack, 1935, VS). Melodrama over ambitieuze smid loopt uit op spectaculair gefilmde uitbarsting van de Vesuvius. Met Preston Foster, Basil Rathbone. Morgen, BBC2, 7.25-9.00u.

Worth Winning (Will Mackenzie, 1989, VS). Televisie-weerman sluit weddenschap dat hij drie vrouwen tot een huwelijk kan bewegen. Komedie. Met Mark Harmon, Madeleine Stowe, Lesley Ann Warren. Morgen, SBS6, 14.10-15.50u.

.Henry V (Laurence Olivier, 1945, Engeland). Veelbejubeld regiedebuut van Olivier begint als een voorstelling van Shakespeare's stuk in het Globe Theatre anno 1603 en wordt allengs realistischer van decor. Met Olivier zelf, Robert Newton, Leslie Banks, Esmond Knight. Morgen, BBC2, 14.15-16.30u.

.Awful Truth (Leo McCarey, 1937, VS). Uitgelaten, klassieke screwball comedy geeft alle ruimte aan Cary Grant en Irene Dunne. Na hun echtscheiding komen zij er achter dat zij niet zonder elkaar kunnen. Morgen, VRT1, 15.00-16.30u.